Ifølge to nu forhenværende bestyrelsesmedlemmer og forældre til børn på landets største muslimske friskole, Iqra Privatskole, har personer under indflydelse af Hizb ut-Tahrir taget magten på skolen. Den nye bestyrelse afviser anklagen.

Situationen er spidset gevaldigt til under en nylig udskiftning af bestyrelsen på landets største muslimske friskole, Iqra Privatskole.

Så meget, at den afsatte bestyrelse nu beskylder den nye for at være under indflydelse af den islampolitiske organisation Hizb ut-Tahrir, der kæmper for indførelsen af et islamisk kalifat.

Det fremgår af en række dokumenter, sms-beskeder og videomateriale, som Berlingske er i besiddelse af.

På en video fra skolens generalforsamling i november ses skolens daværende bestyrelsesformand under stort postyr stille sig op på et bord og råbe:

»Jeg vil ikke have Hizb ut-Tahrir! Jeg vil ikke have Hizb ut-Tahrir!«

På videoen ses de fremmødte sidde kønsopdelt - kvinderne til højre, mændene til venstre.

Som en foreløbig kulmination på forløbet har den nu forhenværende bestyrelsesformand og næstformanden på skolen trukket sig.

»Vi kan ikke længere stå inde for, at skolen ikke drives efter de danske værdier, som bør gælde på en skole for børn, der drives efter friskoleloven,« skrev de 6. december til skoleleder Ahmad Salale og tilsynet:

»Vi ønsker alt godt for skolen, men dens fremtid vil afhænge af, om forældrene sammensætter en bestyrelse, som ikke er knyttet til Hizb ut-Tahrir og denne organisations syn på mænd og kvinder.«

Berlingske har bedt de to afgående bestyrelsesmedlemmer uddybe deres anklage om, at Hizb ut-Tahrir skulle have kuppet skolen. De udtaler sig via deres advokat, Laue Traberg Smidt, der siger til Berlingske:

»Jeg kan bekræfte, at mine klienter er af den overbevisning, at Hizb ut-Tahrir er i fuld gang med at overtage Iqra Privatskole.«

Ifølge Berlingskes oplysninger blev en sms med instruktioner sendt rundt blandt forældre til børn på skolen i tiden op til den hektiske generalforsamling på skolen i november.

»Alsalamu alaikum. Til generalforsamlingen har vi nogle gode og dygtige forældre der gerne vil bidrage med at hjælpe skolen ud af skærpet tilsyn og i en retning der gavner vores børn. Så hjælp os med at få stemt dem ind,« lyder det i beskeden, hvorefter tre navne listes op.

Netop de tre personer blev valgt ind med et suverænt flertal, og den ene blev ny bestyrelsesformand, viser et referat fra generalforsamlingen.

Det har ikke været muligt at identificere afsenderen af sms’en, og medlemmerne af den nye bestyrelse har ikke ønsket at stille op til interview med avisen.

»Bestyrelsen har ingen kontakt til Hitzb ut-Tahrir og står uforstående over for påstanden,« lyder det i en mail til Berlingske.

En person tæt på processen, som udtaler sig på betingelse af anonymitet, siger ikke desto mindre til Berlingske, at: »det er min opfattelse, at Hizb ut-Tahrir har kuppet bestyrelsen«.

»Til generalforsamlingen var en stor gruppe dukket op. Der er tale om kendte ansigter i det miljø, som tit optræder på videoer fra Hizb ut-Tahrir.«

Samme opfattelse havde en person, der angiveligt talte på vegne af en gruppe forældre på Iqra Privatskole, som efter generalforsamlingen henvendte sig til Styrelsen for Undervisning og Kvalitet, der fører tilsyn med landets fri- og privatskoler.

»Hizb ut-Tahrir »har« skolen nu,« sagde vedkommende ifølge et notat fra telefonsamtalen.

Lektor ved Syddansk Universitet Kirstine Sinclair, der som forsker har fulgt Hizb ut-Tahrir, er ikke overrasket over anklagerne om kuppet mod skolebestyrelsen.

»Fremgangsmåden lyder temmelig karakteristisk for Hizb ut-Tahrir. Det er nogenlunde det samme, som skete i Kokkedal,« siger hun med henvisning til, at den islamistiske organisation tidligere har overtaget en bestyrelse i en boligforening.

»Det er bestemt betænkeligt, hvis de får adgang til unge mennesker, fordi deres syn på minoriteter, på dannelse, fremtid og på demokrati ikke er formålstjenstligt for et dansk samfund - eller for noget samfund, for den sags skyld. De er dybt intolerante,« siger Kirstine Sinclair.

Tidligt i december skrev BT, at den nuværende skoleleder Ahmad Salale har spredt materiale fra netop Hizb ut-Tahrir på sin Facebook-profil. Over for BT har han nægtet, at han er aktiv i eller støtter Hizb ut-Tahrir.

Berlingske har tidligere beskrevet, at den nu forhenværende viceskoleleder på Iqra Privatskole, imam Shahid Mehdi på en hjemmeside rådede unge til at undgå ikke-muslimske venner.

På grund af sagerne er Iqra Privatskole allerede i myndighedernes søgelys.

Tilsynet har dog ikke ønsket at kommentere anklagerne om, at personer med relation til Hizb ut-Tahrir har taget magten i skolebestyrelsen.

Den skandinaviske afdeling af Hizb ut-Tahrir er ikke vendt tilbage på Berlingskes henvendelser.