Lyt til artiklen

Leder af muslimsk friskole har spredt materiale fra organisationen Hizb Ut-Tahrir, der arbejder for at indføre et verdensomspændende islamisk kalifat.

De omkring 560 elever på den muslimske Iqra Privatskole på Nørrebro i København kan være i fare for at blive påvirket af synspunkter fra den kontroversielle islamiske organisation Hizb Ut-Tahrir.

BT kan i dag afsløre, at skolens nye leder Ahmad Salale har spredt materiale fra Hizb Ut-Tahrir på Facebook.

»Vi udgiver snart en video, der opsamler det globale arbejde for det islamiske kalifat over de sidste 2-3 år af den islamiske bevægelse Hizb Ut-Tahrir,« skrev skoleleder Ahmad Salale - der på Facebook hedder Abu Yasin Salale - i 2012 i en gruppe på det sociale medie.

I en anden facebookgruppe publicerede han den omtalte video og skrev ‘En lille video om Hizb Ut-Tahrirs arbejde verden over. Allahu Akbar’. I videoen ses bl.a. tilhængere af Hizb Ut-Tahrir i Danmark, der i store flokke vandrer op ad Nørrebrogade i København med flag og bannere.

Skoleleder Ahmad Salale afviser dog, at han er tilhænger eller medlem af Hizb Ut-Tahrir.

»Jeg kan ikke huske hverken konteksten eller sammenhængen af de videoer. Men det er vel ligesom at dele videoer fra andre sider eller mennesker. Det har nok været det enkelte budskab i den video, jeg kunne lide,« skriver skolelederen. Han mener, at skolens værdier er »i harmoni med det danske samfund.«

Iqra Privatskole er allerede i myndighedernes søgelys efter en række afsløringer i BT og Berlingske. Skolen er sat under såkaldt skærpet tilsyn og risikerer dermed at miste sit årlige statstilskud på 21, 7 mio. kr.

To andre muslimske friskoler måtte lukke i 2017 efter at have mistet statstilskuddet, og en række andre skoler er sat under tilsyn efter afsløringer i BT.

De nye oplysninger om skoleleder Ahmad Salale vil nu indgå i myndighedernes igangværende tilsynssag mod skolen, oplyser Susanne Clausen, vicedirektør i Styrelsen for Undervisning og Kvalitet, der fører kontrol med friskoler.

»Vi ser med stor alvor på det her. Det kan jo være, at tilknytningen til Hizb Ut-Tahrir også ytrer sig i den måde, som der drives skole på. At de samme synspunkter og holdninger føres videre i skolevirksomheden og påvirker børnene,« siger Susanne Clausen.

Vil lukke friskoler

Det seneste fokus på muslimske friskoler har medført, at et flertal i Folketinget i november blev enige om at stramme tilsynet med friskoler. Men Socialdemokratiet mener, at problemerne hos de muslimske friskoler er så omfattende, at man bør fjerne tilskuddet til friskoler, der har en andel af elever med udenlandsk baggrund på over 50 procent.

Undervisningsordfører Mattias Tesfaye (S) kalder det 'virkelig trist', at en skoleleder har delt materiale fra Hizb Ut-Tahrir.

»Skal vi ikke være ærlige og sige, at det er de meget religiøse skoler, der er problemet. Og at der skal være et flertal i skolerne, der har danske rødder. Ellers bliver de aldrig integreret,« siger han.

Skoleleder Ahmad Salale, der på Facebook hedder Abu Yasin Salale, har spredt videoer fra Hizb Ut-Tahrir i forskellige grupper på det sociale medie.
Skoleleder Ahmad Salale, der på Facebook hedder Abu Yasin Salale, har spredt videoer fra Hizb Ut-Tahrir i forskellige grupper på det sociale medie.
Vis mere