Mange læsere vil have den 62-årige tidligere jægersoldat til at træde ind i politik, og det er også en tanke, som har strejfet B. S. Christiansen selv.

Ud med jakkesættene og de blankpolerede sko og ind med B. S. Christiansens mudrede støvler, camouflagepåklædning og militærerfaring. Det er danskernes drømmescenarie for Forsvarsministeriet, hvis man skal tro det politiske eksperiment, Berlingske i de sidste to uger har givet danskerne mulighed for at deltage i.

I en stor pulje af politikere, erhvervsledere, forskere, militærfolk og meningsdannere har næsten 18.000 danskere sammensat deres helt eget Christiansborg-drømmehold. De er overhovedet ikke enige om, hvordan holdet skal se ud, og en stor andel af formentlig satiriske klik har valgt Kim Larsen som sundhedsminister og Dovne Robert som beskæftigelsesminister.

Den bedste fosvarsminister

Men én ting er de væsentligt mindre uenige om end alt andet: At den tidligere jægersoldat, tv-stjerne og mentaltræner, der går under det borgerlige navn Bjarne Slot Christiansen, vil være den bedste forsvarsminister for Danmark.

B. S. Christiansen har aldrig haft sin gang på Christiansborgs bonede gulve, men tanken om at gå ind i politik har strejfet ham. Som dansk politik er indrettet lige nu, er det dog ikke noget, han har lyst til at gøre.

»Jeg synes, at det kunne være spændende at være forsvarsminister, men jeg ser nok nærmere mig selv som en rådgiver eller mentor. Jeg kender jo forsvaret rigtig godt indefra. Og så har jeg i al beskedenhed altid været et omstillingsparat menneske, som ser fremad,« siger han.

B. S. Christiansen har 28 års erfaring som elitesoldat i Jægerkorpset og var en af frontløberne til at modernisere det, da korpset skulle rustes i kampen mod terror. Og selvom han både er ydmyg og beæret over, at så mange danskere vil have ham i spidsen for forsvaret, er han ikke bleg for at pege på forbedringer, han ville indføre, hvis han sad på ministertaburetten.

’Spændende opgave’

»Som jeg ser det, skal det danske forsvar omstilles til en ny virkelighed, da truslerne mod vores demokrati og verdensfreden ændrer sig meget i disse år. I det hele taget skal vi have en styrke og en ledelse i forsvaret, som er omstillingsparat. Den forandring af fjendebilledet, som vi har oplevet de seneste årtier, fordrer forandringsvillighed og handling. Og det kunne være en rigtig spændende opgave at tage fat på,« siger han.

Helt konkret ville B. S. Christiansen reformere værnepligten, hvis han var forsvarsminister. Han mener, at vores samfund bliver mere og mere sårbart over for naturkatastrofer, epidemier og terror, mens der stadig opstår traditionelle krige og konflikter omkring os, og derfor skal alle unge aftjene en såkaldt ’samfundsværnepligt’, forklarer han.

Værnepligt for alle

»Hvis alle danske unge aftjener en samfundsværnepligt, hvor de lærer at organisere sig, at styre kriser, og i det hele taget bliver uddannet til at tage del i et samfundsberedskab og til at kunne indgå i en enhed, vil vi bedre kunne lede en stor styrke til de udfordringer, der uvægerligt kommer i fremtiden. De unge modnes og vil kunne bruge den faglighed, de får med sig fra denne korte værnepligtsuddannelse. De vil blive bedre til at samarbejde og løse vanskelige opgaver under pres,« siger B. S. Christiansen, som også mener, det vil gavne folkesundheden.

Hvis alle unge aftjente en sådan værnepligt, ville grundlaget for at udvælge soldater til Danmarks missioner og opgaver også blive bedre, mener B. S. Christiansen, som udover sine mange år i Jægerkorpset har gennemført den amerikanske militære lederuddannelse som Ranger som den tredjebedste på sin årgang.

»Jeg ville optimere selekteringen af de soldater, vi sender ud på internationale missioner og sikre mig, at de har mere livserfaring og er psykisk stærkere. Desuden ville jeg samle initiativerne i forhold til vore veteraner, så de kommer til gavn for dem, der har det svært og lider af traumer, PTSD og fysiske men,« siger han.

Som et dårligt ægteskab

Men når alt det er sagt, og ideerne nu er lagt ud til offentligt skue, så har B. S. Christiansen ingen egentlige overvejelser om at gå ind i politik. Han respekterer politikerne, men synes også, at de bruger for meget tid på at bekrige hinanden.

»Folketinget minder lidt om et dårligt fungerende ægteskab, hvor to mennesker, der engang var elskende, konstant bekriger hinanden. Sådanne forhold har jeg virkelig aldrig kunnet se meningen med. Folk må da stå sammen og kæmpe for værdierne, for hinanden, for det, de tror på og har kært,« siger B. S. Christiansen.

Sådan burde det også være med politik, synes han. Hvis nu politikerne stod mere sammen på tværs af partierne, kunne det være, at politik blev en karrierevej, som den tidligere jægersoldat ville overveje mere seriøst. For som det er nu, tror B. S. Christiansen ikke, at det er noget for ham.

»Jeg tror ganske enkelt ikke, at jeg har den tålmodighed og det ’panser’, der skal til for at kunne holde til at være i den politiske virkelighed. Så snart jeg tænker på, hvordan man går efter manden i stedet for bolden, så mister jeg lysten til at gå ind i politik,« siger han.

Selvom B. S. Christiansen igennem sin lange karriere i forsvaret har lært at analysere konflikter, kriser og deres løsninger på rekordtid, beundrer han både den nuværende og de tidligere forsvarsministre i Danmark.

Hilsen fra Wammen

»Vore forsvarsministre, både Wammen og de senere års ministre, gør et rigtig godt og prisværdigt job. De er dygtige, arbejdsomme og intelligente. Gode, respektable og ordentlige mennesker,« siger han.

Nicolai Wammen (S), som i øjeblikket er forsvarsminister, er glad for B. S. Christiansens ord, og selvom han stadig er på juleferie og derfor ikke vil kommentere den tidligere jægersoldats forslag til konkrete forbedringer af forsvaret, sender han ros tilbage via en sms til Berlingske:

»Jeg sætter meget stor pris på BS’ store indsats og medmenneskelighed i arbejdet for at hjælpe pårørende til soldater, som har mistet livet som udsendte for Danmark,« skriver ministeren.