Direktør for Danmarks Nationalbank, Lars Rohde, vil formentlig på onsdag, når han fremlægger en ny kvartalsoversigt, glæde sig over, at kronen igen ser ud til at være i sikker havn og ikke er udsat for samme opadgående pres som før.

Det massive opadgående pres mod den danske krone, som fandt sted først på året, og som har banket den korte rente hos Danmarks Nationalbank ned på minus 0,75 procent, er ved at lette. Kronen er på det sidste blevet svækket i en sådan grad, at den nu ligger på den svage side af centralkursen over for euroen, der hedder 746,038 kroner for 100 euro.

Fortsætter den udvikling, kan det føre til, at renten herhjemme gradvist bliver normaliseret og hævet i små, forsigtige skridt.

Nationalbankdirektør Lars Rohde vil onsdag i den kommende uge præsentere en ny kvartalsoversigt med nye skøn for dansk økonomi. Men her vil han med stor sandsynlighed også kunne glæde sig over, at kampen om kronen ind til videre er blevet vundet af Danmarks Nationalbank.

For at forsvare kronen har Danmark Nationalbank ikke alene sat renten ned. De har også solgt gigantiske mængder af danske kroner på de internationale valutamarkeder. Af samme grund steg valutareserven med 106,6 milliarder kroner i januar og 172,9 milliarder i februar til historisk store 737 milliarder kroner. Ud over dette har de også stoppet med at udstede nye statsobligationer og sælge de store såkaldte skatkammerbeviser, for at presse renten ned.

Tiltagene ser ud til at have virket på det sidste, eftersom kronen er blevet svækket betydeligt, ligesom de store salg af kroner på valutamarkedet menes at være taget betydeligt af.

Danmarks Nationalbank og i sidste ende den danske stat, har tjent pænt på kronekampen. Udenlandske investorer har således skulle betale 0,75 procent i årlig rente for at penge placeret i den danske krone. Alle de enorme summer af udenlandske penge, der er strømmet til Danmark, har Danmarks Nationalbank omvendt kunne placere i Den Europæiske Centralbank (ECB), hvor renten hedder minus 0,2 procent.

Det betyder, at Danmarks Nationalbank har tjent en rente på 0,55 procent af den 737 milliarder kroner store valutareserve. Det svarer til en indtægt på omkring 337 millioner kroner om måneden på denne konto, eller tæt ved det dobbelte i de tæt ved to måneder, hvor presset mod kronen har stået på.

Om kronekampen endegyldigt er vundet af Lars Rohde, er svært at sige, for der kan hurtigt opstår et nyt pres, især fordi ECB for tiden er i gang med at købe statsobligationer op for 60 milliarder euro om måneden i eurolandene. Det svækker euroen og presser Danmarks Nationalbank til at gøre noget af det samme, sådan at kronen følger euroen nedad i kurs.

I følge den ærlige ERM2-aftale må den danske krone svinge med 2,25 procent på hver side af centralkursen over for euroen.