Forskning viser, at småbørn helt ned til en alder på 12 måneder hellere vil tage imod noget fra en rar person, end en slem person. Også selvom de får mindre af den rare person.

»At slå en handel af med djævlen,« er nok ikke et udtryk, som mange småbørn kender til. Eller gør de?

Et nyt studie viser, at småbørn helt ned til en alder på 12 måneder hellere vil tage imod noget fra en rar person, end en slem person. Også selvom de får mindre af den rare person.

Til gengæld er de villige til at handle med den onde person, hvis personen altså tilbyder nok. Det skriver YaleNews ifølge Videnskab.dk. I studiet, der netop er udgivet i tidsskriftet Cognition, lavede forskerne forsøg med børn i forskellige aldersgrupper.

Læs også på Videnskab.dk: Børn lærer at lyve som 2-årige – sådan får du sandheden ud af dem

I et eksperiment blev børn på henholdsvis fem og otte år introduceret for to personer. Den ene blev beskrevet som ond, og den anden som god.
Den onde person tilbød børnene flere klistermærker end den gode (2, 4, 6, 8 eller 16), mens den gode kun tilbød et enkelt klistermærke. Da der ikke var stor forskel på antallet i klistermærker, valgte børnene at sige nej tak til den slemme person, men når tilbuddet var hele 16 klistermærker, var de villige til at lade sig lokke, skriver Videnskab.dk.

I et andet eksperiment fik børn på 12-13 måneder vist et dukkespil. I stykket prøver en dukke at åbne en kasse, og en anden hjælper den med det. En tredje dukke bliver dog ved med at lukke kassen.

Læs også på Videnskab.dk: Er TV og tablet farligt for de mindste?

Herefter tilbød »den onde« dukke børnene to kiks, mens den gode tilbød én. Her valgte hele 80 procent af småbørnene at tage imod den ene kiks fra den flinke dukke.

Men når den onde dukke tilbød hele otte kiks, så blev børnene mere villige til at vælge den.
»Når jeg fortæller folk om de her resultater, så joker de ofte med at babyer og børn er nemme at købe, men jeg tror, at beskeden er mindre kynisk. Selv meget tidligt er vi villige til at betale personlige værdier for at undgå slemme personer frem for gode,« siger Arber Tasimi, kandidatstuderende på Department of Psychology ved Yale University i USA, der har ledt studiet sammen med professor i psykologi, Karen Wynn, til Yale News, skriver Videnskab.dk.

Andre artikler på Videnskab.dk:

Forsker: Nej, det er ikke okay at sige neger

Bieber-pandehår beskytter mod solen

Kan jeg bade, lige efter jeg har spist?