I Norges hovedstad har 600 mand meldt sig til at patruljere gaderne for at forhindre tilbagevendende voldtægter. Men den ubehagelige tendens fortsatte alligevel denne weekend.

Oslos unge kvinder kan fortsat ikke vide sig sikre i nattelivet. I nat landede endnu to anmeldelser på om voldtægter i Oslos Centrum på politiets bord. Det skriver den norske avis Aftenposten.

Nordmændene er gået i fakkeloptog, og mere end 600 mand har meldt sig til at gøre gaderne sikre igen, efter voldtægtsstatistikken allerede i begyndelsen af november var fordoblet i forhold til hele sidste år. Indtil videre er over 50 kvinder blevet voldtaget.

LÆS OGSÅ: 

Og de nye anmeldelser i nat kom på trods af et ekstra stort sikkerhedsopbud fra blandt andet både politi, vagter fra private sikkerhedstjenester, frivillige natteravne og brandvæsen.

Selv om antallet af natteravne med 110 mand var mere en tredoblet, skete en af voldtægterne tilsyneladende tæt på deres patruljering natten til søndag. Det ene gerningssted blev angivet som klubben 'Naken' i Pilestræde. Det andet skete i en pirattaxi.

- Uanset om vi er 1000 personer, kan vi ikke være til stede på hvert gadehjørne. Og i hvert fald ikke i en pirattaxi. Det er vigtigt at understrege, at det altid er gerningsmanden, der har ansvaret, når en voldtægt sker. Men vi har alligevel nogle gode råd, siger han til Aftenposten.

Kvinderne i Oslos natteliv bør begrænse alkoholindtaget, tænke over hvad der i deres glas, aldrig gå alene og lade være med at benytte pirattaxaer.

Flere ressourcer til efterforskning

Natteravnene i Oslo har ændret deres organisering ved patruljeringen, de benytter også diverse køretøjer i parker og friluftsområdet for at skabe noget postyr med lyd og motorlyd.

Ligesom natteravnene var politiet talstærkt ude i weekenden. Men statssekretær Astri Aaes-Hansen fra Justitsministeriet påpeger ligeledes, at politiet ikke kan være alle steder på en gang. Hun fortæller, at man har haft lige så meget mandskab på gaderne denne weekend som sidste. Og at man vil øge beredskabet frem til jul.

LÆS OGSÅ: 

Oslos borgmester Fabian Stang understregede også i dag, at det vigtigste er, at gerningsmændene findes nu, og at politiet derfor må tildeles flere ressourcer til at efterforske tendensen. Det vil blive gennemført, siger Astri Aaes-Hansen.

- Der vil blive slået ti nye stillinger op for at styrke efterforskningsarbejdet hos sædelighedspolitiet, siger statssekretæren, der tilføjer, at voldtægtsgruppen hos kriminalpolitiet vil blive udvidet med fire stillinger.

Hjælp fra Danmark

Det var med samme ubehagelige tema på dagsordenen, at Norges statsminister Jens Stoltenberg først i november mødtes med Københavns overborgmester Frank Jensen (S) og politidirektør i Københavns Politi Johan Reimann.

I København har voldtægtsstatistikken ligget jævnt på omkring én voldtægt om ugen i flere år, og de danske kvinder er generelt set trygge ved at færdes i nattelivet. Blandt andet derfor søgte den norske statsminister Jens Stoltenberg råd om bekæmpelse af vold i nattelivet hos Frank Jensen.

LÆS MERE: 

- København er fremhævet som en kommune, der har sat adskillige tiltag i værk for at bekæmpe voldtægter og mener selv at de har haft gode resultater, sagde Stoltenberg efterfølgende til NRK.

- Foruden mere politi i gaderne har København udbygget kollektivtransporten med bedre tilbud om natten, og der er opsat mere belysning i mørke og udsatte områder, tilføjede statsministeren.