Det er en forvridning af historien, når Brian Mikkelsen (K) påstår, at den danske S-R-regering i 1940 svigtede Danmark, da man hurtigt kapitulerede over for Nazityskland. Mikkelsens eget parti støttede beslutningen, siger historiker.

»Det er dybt ahistorisk, det han siger. Det, Danmark gjorde, gjorde alle andre europæiske lande også alene af den grund, at Tyskland simpelthen var en effektiv krigsmaskine, som intet forsvar kunne modstå,« siger besættelseshistoriker ved Saxo-instituttet på Københavns Universitet, Sofie Lene Bak.

Kritikken af den konservative gruppeformand Brian Mikkelsen kommer, efter han torsdag på sin Facebook-side brugte 75-året for besættelsen til at kritisere kapituleringen.

»Aldrig mere et 9. april, hvor S og R svigtede Danmark. S og R beskar forsvaret og lagde sig fladt ned for Nazi Tyskland. Vigtigt
at vi har et forsvar, som kan forsvare Danmark. Derfor foreslår Søren Pape idag, at vi bruger en mia. kr. ekstra på forsvaret så vi kan forsvare vores demokrati,« skrev han.

Læs også:

Besættelseshistoriker Sofie Lene Bak er dog bestemt ikke enig i, at regeringen gjorde Danmark en bjørnetjeneste.

»Vi er altså i april 1940 og felttoget i Vesteuropa er jo ikke begyndt endnu. Bortset fra Polen i 1939, så har Europa ingen erfaring med det her. Danmark var et neutralt, forsvarsløst land, som bliver løbet over ende i et ekstremt effektivt angreb. Der er ingen lande eller andre erfaringer, man kan læne sig op ad, og man ved endnu ikke, hvordan det ender i Frankrig, Holland og Belgien. Danmark er simpelthen det første land efter Polen, som lægges ned af den nazistiske krigsmaskine. Så det er et billigt argument at klandre datidens politikere. Undskyld, jeg siger det, men hvad skulle de gode mennesker gøre,« spørger historikeren, der kalder Brian Mikkelsens påstande 'usolidariske' over for datidens politikere.

Læs også:

»De danske politikere, der stod med ansvaret den 9. april, følte vægten af ansvaret virkelig tungt. De var dybt ulykkelige og dybt bekymrede. Så det er lidt en foragt over for de mennesker, som politikerne også var, at hævde de bare var feje kujoner. Intet kunne være fjernere fra virkeligheden i den situation,« siger Sofie Lene Bak.

Læs også:

Brian Mikkelsen skriver i sit Facebook-opslag, S-R-regeringen 'svigtede' Danmark. Men i virkeligheden tilsluttede også Brian Mikkelsens eget parti Konservative sig beslutningen, fordi de godt vidste, man var oppe mod overmagten, fortæller historikeren.

»Konservative bliver hele tiden orienteret om, hvad der sker op til den 9. april. Man ved godt, at der sker noget syd for grænsen, men man tror og håber til det sidste, at det ikke skal ramme Danmark. I øvrigt er man klar over, at hvis det gør, så kan det danske militær ikke gøre noget. Man frygter at komme til at sætte en fod forkert og komme til at provokere tyskerne. Danmark sidder simpelthen i saksen. Og de konservative bliver også informeret, og de protesterer altså ikke. De ved ligeså pinagtigt godt, at der altså ikke er noget råderum,« siger Sofie Lene Bak.

Læs mere i PLUS:

»S-R-regeringen får ganske hurtigt Venstre-folk og Konservative med i regeringen for at sikre sig, at der er bredt politisk flertal bag det, de gør. Beslutning om at kapitulere træffes i samråd med Kongen (Christian 10., red.), så det er jo ikke en frit svævende regering, som træffer en hovsa-løsning. Man skal handle hurtigt, men man gør det både med opbakning fra de andre politiske partier og kongehuset,« siger hun.