Sammensætningen af byrådet i hver fjerde af landets kommuner er ændret et år efter det seneste kommunalvalg. Især er relativt mange DF-medlemmer rendt af pladsen.

Det kan være øretævernes holdeplads at blive valgt ind i det lokale byråd.

For nogen bliver det for meget, og så vælger de at stoppe. Andre tvinges til at stoppe, fordi de får arbejde i den anden ende af landet og må flytte.

Men faktum er, at et år efter kommunalvalget i efteråret 2013 er sammensætningen af byrådet ændret i 24 af landets 98 kommuner.

Det viser en opgørelse, som DR P4 København har foretaget.

Med begrundelser i blandt andet arbejde og kærlighed i den anden ende af landet har i alt 28 kommunalpolitikere givet stolen i byrådssalen videre til stedfortræderen.

En af de kommuner, der har oplevet den største udskiftning på pladserne, er Glostrup. Her er hele tre ud af 19 medlemmer af byrådet blevet skiftet ud med kandidater, der ikke opnåede valg.

Særligt hos medlemmer af Dansk Folkeparti er frafaldet stort, forklarer kommunalforsker ved Syddansk Universitet Ulrik Kjær.

»Selv om liste O kun sidder på ti procent af pladserne i kommunalbestyrelserne, udgør de en fjerdedel af dem, som har forladt byrådet,« siger Ulrik Kjær til DR P4 København.

I alt har ni kommunalpolitikere fra Socialdemokraterne, fire fra Det Konservative Folkeparti, to fra SF, syv fra Dansk Folkeparti, fem fra Venstre og én kommunalpolitiker fra Enhedslisten forladt posten siden 1. januar i år.