Opsparerne i Lønmodtagernes Dyrtidsfond har tabt et større millionbeløb på et svensk mineselskabs konkurs. LD's direktør ejede personligt aktier i selskabet.

Lønmodtagernes Dyrtidsfond (LD) pumpede i 2006 og 2007 flere gange store millionbeløb i en redningsplan for det svenske mineselskab Scanmining. Sideløbende havde fondens direktør, Jeppe Christiansen, imidlertid som aktionær i det kriseramte selskab en stor privatøkonomisk interesse i, at Scanmining overlevede. Det skriver Morgenavisen Jyllands-Posten onsdag.

Det lykkedes ikke at afværge konkursen, der har kostet en million danske opsparere i LD ca. 350 millioner kroner i forhold til dengang, aktien var mest værd. Det var et håb om høje afkast på udvinding af værdifulde mineraler, der fik LD til at købe sig ind som næststørste aktionær i Scanmining.

Trods det store tab har LD ikke nævnt sagen i sine regnskaber. Jeppe Christiansens aktiepost har også været hemmeligholdt indtil Morgenavisen Jyllands-Postens afsløring onsdag.

Investeringsfonde som LD skal have interne regler for, hvordan man undgår interessekonflikter, fordi en betroet medarbejder, der samtidig ejer aktier, kan påvirke aktiekurser eller komme i besiddelse af insiderviden.

I dag er Jeppe Christiansen direktør for LD-datterselskabet LD Invest. Han har ikke ønsket at svare på spørgsmål om sine private investeringer. Den nuværende direktør for LD, Carsten Koch, bekræfter, at Jeppe Christiansen ejede aktier i Scanmining, men afviser, at det medførte en interessekonflikt. Han mener også, at de interne regler blev overholdt.

/ritzau/