Strammere visitationsregler betyder langt færre overvægtige under kniven.

Antallet af fedmeoperationer faldt drastisk i 2011, skriver Dagens Medicin.

I 2010 kom 4.383 danskere under kniven for at få fjernet fedt, men det tal faldt i 2011 til bare 2.374 operationer, svarende til en nedgang på 46 procent, viser tal fra Dansk Fedmekirurgiregister.

Årsagen til faldet er de strammere visitationsregler, som Regionerne og den daværende regering indførte, da man med bekymring havde konstateret en voldsom stigning i antallet af danskere, som blev indstillet til fedmeoperation.

LÆS OGSÅ:

LÆS OGSÅ:

De nye regler betyder, at adgangen til en offentligt betalt fedmeoperation nu kræver et BMI på over 50, hvis patienten ikke lider af følgesygdomme. Før var grænsen 40. Samtidig er aldersgrænsen nu 25 mod før 18 år.

Søren Paaske Johnsen er forskningsoverlæge på klinisk epidemiologisk afdeling på Aarhus Universitetshospital, der administrerer fedmeregistret. Han siger, at de overvægtige nu må benytte andre metoder til at tabe sig, men det er for mange ikke tillokkende.

- Uden at være hverken tilhænger eller modstander af fedmeoperationer viser talrige undersøgelser, at meget overvægtige mennesker har meget svært ved – grænsende til det umulig – at tabe sig varigt uden en operation.

LÆS OGSÅ:

LÆS OGSÅ:

Peter Funch-Jensen, fedmekirurg på privathospitalet Hamlet, der sammen med privathospitalet Mølholm har stået for 50 procent af operationerne, ser også uheldige følger af de strammere regler.

- Formålet var politisk at reducere udgifterne til fedmeoperationer, men bagsiden af medaljen har været, at de overvægtige stadig er overvægtige og giver andre problemer og udgifter andre steder i sundhedsvæsenet, siger han til Dagens Medicin.

Han henviser til, at BMI grænsen for en fedmeoperation i Sverige f.eks. ligger på 35-40.