Balladen i Hummel, hvor en nu fyret direktør anklages for at have forsøgt at svindle for millioner, vækker stor opsigt og er en yderst ubehagelig sag for især Hummel-ejer Christian Stadil. Og det er der flere grunde til, mener to eksperter.

Barske beskyldninger om snyd og forsøg på bedrageri for et stort millionbeløb kom på banen, da Hummel-ejerne Christian Stadil og hans far, Thor Stadil, onsdag aften holdt pressemøde og afslørede, hvad der ligger til grund for, at man for få uger siden pludselig fyrede Hummel-direktøren gennem 24 år, Søren Schriver.

Sagen har vakt stor opsigt – dels grundet de alvorlige anklager og Hummels meget kontante udmelding, men også grundet Christian Stadils voldsomme følelsesudbrud på pressemødet, hvor han ikke kunne skjule hverken sin skuffelse eller vrede over det svigt og den illoyalitet, som Søren Schriver ifølge Hummel angiveligt har begået.

Men sagen er også af en yderst usædvanlig karakter, påpeger professor i strategi og virksomhedsledelse fra CBS, Flemming Poulfelt.

»Det er en kontroversiel sag, når en direktør, der har været i en virksomhed i 24 år pludselig for fuld musik bliver sat fra bestallingen. Det er ret atypisk, for der regner man med, at man kender hinanden og ved, hvad man står for,« siger han til BT og fortsætter:

»Og det er også det, der gør, at sagen får en anden karakter, dels fordi det er Christian Stadil – men også fordi, at man bliver afskediget på denne her måde. Farvel, færdig, tak. Og det er kriminelt, det du har foretaget dig. Det er atypisk.«

Da sagen første gang så dagens lys for et par uger siden, meldte Christian Stadil kontant ud i en pressemeddelelse, at man havde bortvist Søren Schriver for at have foretaget ’groft illoyale ’ dispositioner – uden dog at komme nærmere ind på, hvad den fyrede direktør havde gjort.

Onsdag valgte Stadil-familien så på et meget opsigtsvækkende pressemøde at lægge alle kort på bordet og afsløre, hvorfor direktøren blev fyret – nemlig grundet forsøg på snyde Hummel og Stadil for et større millionbeløb gennem Hummels tyrkiske afdeling. Ifølge Hummel har man dokumentation for anklagerne.

Ifølge Flemming Poulfelt er et pressemøde i sådan en forbindelse ret normalt. Men når pressemødet bliver så opsigtsvækkende, hænger det sammen med Christian Stadils person:

»Christian Stadil er en person, der godt kan lide at markere sig omkring sit syn på ledelse. Når han gør det på den her måde, så er det, fordi han også har behov for at fortælle, hvad der er op og ned, og hvorfor man har gjort det – men også fordi han vil fortælle, at han synes, det er den rigtige måde at gøre det på. Han synes ikke, det skal fejes ind under gulvtæppet,« siger professoren.

Både Christian og Thor Stadil havde onsdag svært ved at skjule, at sagen virkelig havde bragt deres følelser i kog – og at de følte sig svigtet. Og det er helt naturligt mener professoren:

»Det lange ansættelsesforhold er næsten som en familierelation, og det er også derfor, at Christian Stadil mener, at det er en ganske ubehagelig sag følelsesmæssigt – at sige farvel til en, der har så tætte samarbejde med i så lang tid, og det kan jeg godt forstå. Man har jo ikke an administrerende direktør i en virksomhed man ejer i 24 år, uden at man får et relativt tæt forhold til personen,« siger han.

Anders Drejer, der er professor på Institut for økonomi og ledelse på Aalborg Universitet kalder balladen i Hummel for ’en temmelig kaotisk’ sag.

»Det virker på mig som om, at det er noget rav-ruskende galt, at enderne ikke hænger sammen. Jeg kan ikke sige, hvem der har ret, men de er i hvert fald meget uenige om, hvad der foregår, så derfor eksploderer sagen mellem hænderne på dem,« siger han og tilføjer:

»Det er meget, meget ekstremt. Det er altså ikke ret tit, at der er nogen, der tager af kassen og anklages for det på denne måde.«

Han mener, at sagens usædvanlige karakter også er årsag til Christian Stadils adfærd, som ifølge professoren også er ’usædvanlig’

»Der er ingen tvivl om, at her er en mand, der føler sig personligt svigtet. Og hvis de ting, de antyder, er rigtige, så er det jo også et svigt af dimensioner,« siger han og tilføjer, at han dog ikke vil gøre sig til dommer over, hvem der har ret i sagen.

Men har Hummel ret i deres anklager, og har direktøren opført sig illoyalt, så er det en sag, der gør ondt på Stadil:

»Og det er jo derfor, at Christian Stadil reagerer på den måde, han gør – for det er jo ham, han har taget røven på – det er ikke firmaet personligt. Det er da aldrig sjovt. Virksomhedsledere er jo også en slags mennesker. Og her ser vi den menneskelige side af manden (Stadil, red.), fordi han er ramt på sin personlige ære. Det kan jeg godt forstå, at man bliver lidt følelsesmæssig berørt over,« siger han.

Søren Schriver har indtil videre ikke villet udtale sig til BT, men i torsdagens udgave af Børsen fremlægger han sin version af sagen, hvor han afviser alle beskyldninger om, at han skulle have forsøgt at snyde Hummel og Stadil-familien.

Christian og Thor Stadil samt deres advokat mener dog, at bevisbyrden mod Søren Schriver er så tung, at de har besluttet at politianmelde den tidligere direktør for forsøg på bedrageri eller mandatsvig samt bestikkelse i form af returkommission.