Selvom bygninger er forurenede med det giftige stof PCB, er der ingen hurtig nem løsning på problemet.

Der er ingen nem måde at rense en PCB-forurenet bygning for det giftige stof, og der er ikke nogen umiddelbar løsning på det giftige problem. Sådan lyder vurderingen fra en ekspert på området.

- Det er en svær opgave, fordi vidensgrundlaget for, hvordan man renoverer det, ikke er særlig udbygget. Der er ikke nogen klar løsning på problemet, siger Lars Gunnarsen, seniorforsker ved Statens Byggeforskningsinstitut ved Aalborg Universitet, og fortsætter:

- Det er et problem, som ikke har været kendt i særligt mange år, og før det var man kun bevidst om det affaldsproblem, der var forbundet med PCB, siger Lars Gunnarsen.

P1 Dokumentar kunne torsdag afsløre, at mange danske bygninger er forurenet med PCB, et giftigt stof, der sidder i fuger, der er mellem 30 og 50 år gamle.

Når PCB'en har siddet i en årrække, afdamper det og sætter sig på andre overflader i rummet og forgifter dermed blandt andet børnehavebørn og skolebørn.

Lars Gunnarsen oplyser, at hvis ikke man kan nøjes med at skifte fugen, som kan koste op til 1000 kroner per meter, skal der i værste fald skrabes to centimeter af alle indvendige overflader for at fjerne PCB'en - eller også skal bygningen rives ned.

PCB blev forbudt allerede i 1977 og regnes blandt verdens farligste miljøgifte. Men først i de seneste år har eksperterne fundet ud af, at de gamle fuger hele tiden fordamper og sender giftige dunste ud i de lokaler, hvor fugerne sidder.

Især børn risikerer at blive påvirket af det giftige stof. Det viser en undersøgelse, som professor i miljømedicin Philippe Grandjean har været med til at lave.

- Hvis børn udsættes for forøgede mængder PCB, virker de vacciner, som de får, dårligere. Det betyder, at der formentlig er en generel effekt af PCB på immunsystemet, siger professoren.

/ritzau/