Kampen mod kræft tager et skridt frem, efter at danske forskere har isoleret kræftstamceller.

Danske forskere er kommet et skridt nærmere løsningen af kræftens gåde med en ny metode til at identificere og isolere kræftstamceller.

Det er et gennembrud for den internationale kræftforskning, siger Peter Kristensen fra Aarhus School of Engineering.



Den nye metode bygger på teknologi, der gør det muligt at komme helt tæt på kræftstamcellerne og analysere dem i laboratoriet.

- Vi kan så at sige udvælge og isolere de ondartede kræftceller. Det giver os helt nye muligheder for at skaffe viden om sygdommen, forklarer Peter Kristensen, som igennem flere år har stået i spidsen for udvikling af teknologien.

Han vurderer, at den nye enkeltcelle-metode vil få stor betydning for både diagnose og behandling af kræft i fremtiden.

- Ofte bliver kræft først opdaget, når man ser en knude. Men det kan sagtens være, at sygdommen er opstået langt tidligere. I fremtiden vil man kunne spore sygdommen på et tidligt stadium og sætte langt mere målrettet ind på at bekæmpe den, siger han.

En kræftknude består af mange forskellige typer af celler. Langt de fleste er harmløse og bliver bekæmpet af kroppens immunsystem.

Kræftstamceller er farlige, fordi de kan vokse ind i blodbanen og sprede sig. De deler sig langsommere end andre celler og er derfor svære at ramme med kemoterapi og strålebehandling.

/ritzau/