Det gule sygesikringsbevis dækker ikke

Endelig kommer Flemming hjem efter at være strandet i næsten en måned med en hjerneblødning i Tyskland. 

Tragedien var total, da den selvstændige vognmand Flemming Funch fik en hjerneblødning, mens han skulle aflevere en pakke i Tyskland. Han blev fundet på en parkeringsplads i Tyskland den 13. november.

53-årige Flemming Funch var ikke dækket af sin forsikring og strandede derfor på et hospital i den tyske by Dessau Rosslau.

I Danmark ville Flemmings kone, Anne, for alt i verden gerne have sin mand hjem, men uden forsikring ville det koste 89.000 kr., hvilket hun ikke havde råd til.

- Jeg var rystet, da jeg hørte, at det kom til at koste 89.000 kr. at få ham hjem. Jeg spurgte forsikringsselskabet SOS, om jeg kunne betale lidt af gangen, men det kunne jeg ikke. De skulle nærmest have hele beløbet kontant, var mit indtryk, fortæller Anne Funch.

Anne Funch fortæller, at hun betalte 5.000 kr. til SOS for at få dem til at  undersøge sagen og finde ud af, hvad det ville koste at få Flemming kørt hjem.

Den ulykkelige historie nåede behandleren Anders Elton Gryberg, som fredag 29. november tog initiativ til en støttegruppe på Facebook, hvor der blev indsamlet penge til at få Flemming hjem.

Og missionen er nu lykkedes.

Da Peter Thomasen fra bedemandsfirmaet Begravelsesservice hørte historien om indsamlingen, tog han nemlig kontakt til firmaets samarbejdspartner Ambulancetjeneste. I fællesskab har man nu hentet Flemming, som er ankommet her lørdag aften på Glostrup Hospital.

- Jeg kender ham, der har startet indsamlingen. Da jeg hørte om den, ringede jeg til Ambulancetjenesten, som vi samarbejde med, for at høre, om de ville være med til at hente Flemming hjem. Og det ville de selvfølgelig gerne, siger Peter Thomasen.

Ifølge Thomasen er der to læger og to sygeplejersker i ambulancen sammen med Flemming, som 'smiler', når han hører sin kones navn.

Flemming har været igennem to operationer siden, han strandede på det tyske hospital, næsten 600 km. nede i Tyskland. Ifølge Anne Funch, der har besøgt ham to gange, venter der nu en masse genoptræning.

- Men det vigtigste er at få ham tilbage til Danmark, siger Anne Funch.

SOS International forklarer, at man assisterer rejsende på vegne af forsikringsselskaber. Det gule kort dækker kun behandlingsudgifter, men ikke hjemtransport. Her skal man tegne en rejseforsikring via sit forsikringsselskab.

- Vi handler kun på vegne af forsikringsselskaber. Det vil sige, det er forsikringsselskaberne, der stiller garantier for deres kunder i forhold til alt det arbejde, vi udfører. Selv om vi gerne ville, og det er den værste situation man kan stå i, så kan vi ikke pludselig begynde at lave en afdragsordning med private kunder. Vi er underleverandør til forsikringsselskaberne, så det vil kræve et andet set-up, hvis vi skal lave afdragsordninger.

- De 5.000 skyldes, at vi sætter en stor operation i gang, når vi skal undersøge, hvor meget det koster at få en person hjem. Transport er ikke bare transport. Først og fremmest skal vi have involveret en læge, der går sagen igennem, så vi ved, hvilken transport patienten tåler, derudover skal vi finde kvalificerede til at stå for transport. Der skal koordineres osv. Det er ikke bare at finde en flytid, siger Lene Hasting Toft, pressechef i SOS International.