Små figurer af præsident Obamas toiletbesøg går som varmt brød i Catalonien, hvor den eftertragtede lille figur er en traditionel hyldest til de personer, der får æren af at blive foreviget med bukserne nede om knæene, mens man ser deres afføring. 

Det er en juletradition i Catalonien, hvor figurerne er kendt som 'cataganere', der direkte oversat betyder den frugtbare. Figurerne stammer tilbage fra det 18. århundrede, hvor man anbragte dem i naturen, så de kunne bringe held og en stor høst.

- Caganeren er en meget elsket og respekteret figur fra den catalanske natur. Det er faktisk det stik modsatte af en joke. Det er en hyldest til den person, branche eller aktivitet, de repræsenterer, skriver producenten af figurerne Ana Maria Pla på hendes hjemmeside.

Man kan erhverve sig en figur for 90 danske kroner. I år er der produceret 30.000 af slagsen, og der er ingen tvivl om, at Obama figuren storsælger. Han overgår både Frankrigs tidligere førstedame og topmodel Carla Bruni-Sakozy og hendes mand Nicolas Sarkozy og Argentinas præsident Christina Kirchner. Det er dog ikke catalanerne, der strømmer til for at få fat i den genvalgte præsidents figur.

- I år er vores storsællert Obama. Ikke fordi han er ny, men fordi de fleste af vores kunder handler på nettet og er fra Nordamerika, siger Ana Maria Pla til nyhedsbureauet AFP.
 
Det er ikke første gang, de amerikanske præsidenter hitter. Tidligere har George W. Bush også været en storsællert. 

I år er der udover Obama også den russiske premiereminister Vladimir Putin og den engelske Gordon Brown