Træning i kung fu og køreteknik er en del af hverdagen på Yunhai Akademiet nordøst for Beijing. Her bliver mellem 20 og 30 kvindelige bodyguards uddannet årligt. De får til opgave at beskytte kendte og rige kinesiske kvinder

»Bie dong!« Råbet runger gennem salen igen og igen. Rør dig ikke, betyder kommandoen, der hver gang falder i forlængelse af en parade, et spark og en armlås – som den afsluttende markering efter en indøvet forsvarsteknik.

Træningen på Yunhai Akademiet er i fuld gang. Formiddagens undervisning handler om, hvordan man hurtigt og effektivt afværger et knivangreb. Der bliver ikke lagt fingre imellem.

»Hårdere! Hurtigere!« lyder instrukserne fra trænerteamet. Sker det ikke, tager de selv fat og vrider armen helt der om, hvor smerten kan aflæses i den angribende parts ansigtskulør.

Vi befinder os på Kinas mest kendte uddannelsescenter for træning af sikkerhedspersonale. Som det eneste private foretagende i landet har Yunhai Akademiet licens til at træne kinesisk politi og specialstyrker. Men det er stedets uddannelse og udlejning af bodyguards, der er den primære indtægtskilde.



Gruppen af elever er alle indskrevet på akademiet i håb om at kunne gøre karriere som professionelle bodyguards. De fleste er yngre mænd med en baggrund inden for militæret eller som kampsportsudøvere på eliteplan. Men der er også kvinder – og der bliver flere og flere af dem i branchen.

»Der er mange fordele ved at bruge kvindelige bodyguards. For det første er det mindre åbenlyst, at de er bodyguards. Opstår der en situation, kommer det bag på folk, at de kan kampsport. For det andet er de ofte mere grundige end deres mandlige kolleger. De går mere op i detaljerne,« forklarer Xun Yang, der i 2009 stiftede Yunhai Akademiet.

Og så er der den mere kommercielle forklaring. Beskyttelse er blevet en milliardforretning i Kina i takt med landets økonomiske udvikling.

»Kina er blevet et langt rigere land, end det var før. Det betyder samtidig, at der opstår et større behov for beskyttelse. Jo flere penge man har, desto større risiko er der for, at man bliver forsøgt røvet eller afpresset. Det gælder også for kvinder,« siger Xun Yang.

Kina er i dag et af de lande i verden med flest kvindelige milliardærer. På sidste års rangliste over Kinas rigeste var hver femte en kvinde. Ifølge konsulentfirmaet Hurun, der står bag opgørelsen, havde 394 kinesiske kvinder en formue på to mia. kr. eller derover. Ikke alle har brug for at købe sig til beskyttelse, men de der har, vælger ofte bodyguards af eget køn.

Sikkerhed og status


Det handler både om sikkerhed og om status. At have en personlig bodyguard sender et signal om penge og prestige, forklarer Xun Yang.

Ud over rige forretningskvinder består kundeklientellet af kvindelige filmstjerner og andre kendisser. Også i forbindelse med statsbesøg eller politiske topmøder er der bud efter de kvindelige bodyguards. I mange tilfælde foretrækker udenlandske statsledere en mere diskret form for beskyttelse for medrejsende familiemedlemmer.



Mellem 20 og 30 kvinder bliver årligt uddannet på Yunhai Akademiet, og interessen er stigende. De fleste begynder med at tage et forløb på 100 dage, hvilket koster 40.000 kr. for kost, logi og træning. Nogle bliver længere og træner et eller flere år. De dygtigste får tilbudt at blive tilknyttet akademiet som professionelle bodyguards. Det forventes, at de hjælper med at undervise de nye rekrutter og selv træner mindst en måned hvert halve år for at holde sig i form. Til gengæld er lønnen langt over gennemsnittet i Kina. De fleste af akademiets kvindelige bodyguards tjener mellem 30.000 og 40.000 kr. om måneden. En enkelt er oppe på 50.000 kr. Hun arbejder for tiden for en kinesisk kvinde, der har hyret hende i otte måneder.

Undervisningen på akademiet foregår side om side med de mandlige bodyguard-elever.

Bomber og kidnapning


Dagen begynder med en løbetur klokken 6.30. Efter morgenmaden begynder formiddagstræningen, hvor eleverne bliver undervist i at forudse og reagere på forskellige trusler. Scenarierne er mange. Det kan være en bombesprængning, et forsøg på kidnapning eller almindelig førstehjælp. Dagens træning bliver ledet af 30-årige Lu Qingxin, der før han blev tilknyttet akademiet var professionel kickbokser. Han er samtidig en af stedets bedste bodyguards og har bl.a. arbejdet for FNs tidligere generalsekretær Kofi Annan.

Kinesiske bodyguards har ikke lov til at bære våben, så det er ekstra vigtigt, at de kender de nødvendige forsvarsteknikker og kan afværge angreb med kung fu, forklarer Lu Qingxin.



»Den her er et typisk valg i Kina,« siger han og svinger en kødkniv lavet af plastik foran sig. Til øvelserne bruger eleverne plastikversioner af alt fra økser og macheter til flasker og pistoler. Efter frokost fortsætter træningen med fokus på boksning og brydning. I alt når eleverne op på omkring otte timers fysisk træning dagligt.

En undtagelse er etiketteundervisningen, hvor eleverne bliver instrueret i kropssprog- og holdning samt at bruge de rigtige høflighedsfraser. Makeupteknik og vinskænkning er også på skemaet.

En anden afveksling fra de fysiske strabadser finder sted hver aften klokken 19.00, hvor alle elever skal se nyheder.

»Som bodyguard skal du forstå, hvad der sker i samfundet for at kunne vurdere eventuelle trusler. Til daglig kommer vi ikke meget uden for skolen, så det at se nyheder er et vindue til resten af verden,« siger Lu Qingxin.

En kniv for struben

Hvilke farer jobbet kan byde på, har han adskillige eksempler på.

»Flere af vores kvindelige bodyguards har været i nærkamp. En af dem skulle beskytte en velhavende kvinde, der ville skilles fra sin mand. Under et møde trak manden en kniv og gik til angreb.

Vores bodyguard fik ham lagt ned og holdt fast, men inden var kniven meget tæt på hendes strube. Hun undgik kun lige akkurat,« fortæller han.

Ubehagelige eller voldelige situationer må man forvente at komme ud for, vurderer Wu Mingyang og Bai Dating, der begge er i gang med et forløb på 100 dage.

»Det er en drøm for mig at blive professionel bodyguard. Det har det altid været. Da jeg var ung, ville jeg gerne gå til kampsport, men det måtte jeg ikke for mine forældre af frygt for skader,« siger 33-årige Wu Mingyang. Hun er den ældste af alle eleverne på holdet, men har allerede flere års erfaring som bodyguard bag sig. Senest arbejdede hun for en kvindelig investor. For hende er opholdet mere en slags efteruddannelse.

23-årige Bai Dating er derimod helt ny i faget. Hun har en baggrund som sælger og er efter en måneds træning stadig ikke vant til de fysiske såvel som psykiske udfordringer.

»Når man er færdig med dagens øvelser, kan ens arme og skuldre gøre frygteligt ondt. Jeg er begyndt fra bunden, så i begyndelsen var det virkeligt svært, men nu går det bedre. Nu synes jeg, at det sværeste er psykisk udholdenhed,« siger Bai Dating.

Hun er indstillet på at fortsætte træningen et år eller længere for at nå målet om at blive tilknyttet akademiets hold af bodyguards.
»Allerhelst vil jeg gerne beskytte stats­ledere,« siger hun.