Fiktive diamanter og mønter i et gratis spil endte med at koste en dansk far over 10.000 kroner efter hans datter havde spillet på mobilen. Forbrugerklagenævnet råder faren til at sagsøge hende.


Af Michell Bak

Rigtig mange spil til smartphones og tablets findes i gratisudgaver, hvori man kan tilkøbe sig til ekstra indhold. Spillene er altså gratis i sin grundform, men koster penge, hvis man vil have adgang til flere ting.

Denne cocktail kan være ganske uheldig, når man tænker på, at disse spil ofte er ganske populært blandt børn, der ikke nødvendigvis forstår, at indholdet koster penge.

Det kunne danske Ulf Groth Berntsen forleden få at mærke på egen krop, da han havde givet sin syvårige datter lov til at spille på sin mobiltelefon. På blot en time og fem minutter blev Ulf nemlig 10.384 kroner fattigere.

Læs også: Nej Apple, Langeland ligger ikke der!

Den usædvanlige aktivitet resulterede i en SMS fra Ulfs bank, der fortalte, at hans kort var blevet spærret grundet mistænkelige transaktioner.

Diamanter og mønter koster dyrt

I første omgang troede Ulf, at der var tale om en misforståelse, men kort efter går det op for ham, at det ikke er tilfældet. Mens datteren har spillet på hans mobil, har hun ganske uvidende accepteret køb af fiktive diamanter og mønster i gratisspillene 'Tap Campus Life' og 'Subway Surfers'.

Det blev samlet set til 16 transaktioner af 649 kroner, der blev gennemført uden krav om nogen form for verifikation. Dette skete angiveligt fordi Ulf Berntsen selv havde indtastet sit Apple-id kort forinden han overlod telefonen til sin datter.

I et forsøg på at annullere købene, kontaktede Ulf Berntsen Forbrugerklagenævnet, men her fik han et ganske uventet råd: Læg sag an mod din datter.

Det er nemlig således, at der principielt er tale om en sag mellem Ulf og hans datter. Ulf hæfter nemlig for købene, fordi han selv har lånt telefonen ud til datteren, og dermed givet hende fuldmagt på at bruge den - også selvom hun er under 18 år.

Fra et juridisk synspunkt kan det være den nemmeste udvej at lægge sag an mod datteren, da man ikke har med en dansk virksomhed, at gøre. Det forklarer Henrik Sedenmark, der er specialkonsulent og jurist hos Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen:

'Hvis datteren har udnyttet noget, hun ikke havde ret til, så er det underslæb eller bedrageri og en politimæssig sag. Derfor kan jeg godt følge tanken rent juridisk'.

Efter en række henvendelser til Apple, har selskabet dog indvilliget i at føre hele beløbet tilbage til den nu lettede Ulf Berntsen, der dog alligevel ikke kan lade være med at tænke på, hvordan situationen kunne have gået:

- Når det på en time løber op i 10.000 kroner, jamen så kunne det jo hurtigt være blevet til så store beløb, at jeg aldrig ville kunne betale mig ud af det, fortæller han.

Læs også: 5 fede tablets der skal under juletræet