Grænsen mellem arbejde og privatliv flyder sammen, vi er mentalt fraværende under længere samtaler med gode venner, og vi bliver hurtigt rastløse, når elektronikken ikke er lige ved hånden.

Danskerne bliver i stigende grad afhængige af deres smartphone. Den ændrer måden, vi lever på, og den sørger for, at vi altid er tilgængelige. Men 'onlinelivet' har samtidig en pris, fordi mange ender med at blive stressede, siger eksperter.

B.T. har på en ganske almindelig onsdag bedt tre forskellige danskere om at føre dagbog over en dags forbrug af deres elektroniske udstyr. Og de tre moderne dagbøger viser ganske rigtigt, at vores testpersoner er 'online' fra tidlig morgen til sen aften.

274 sms’er

 21-årige Jacob bruger sin mobil til alt, strategidirektør Tom Richter siger lige ud, at han ikke kan ånde uden sin smartphone, mens det givet vil chokere nogle læsere, født før den elektroniske tidsalder, at 12-årige Hediye sender og modtager 274 sms’er denne tilfældige onsdag. Og det er endda i underkanten af hendes normale sms-forbrug, siger hun selv. Kort sagt kan ingen af dem undvære deres smartphone.

Vi føler os nøgne uden

 Eksperternes dom over menneskets nye bedste ven er hård. Flere fortæller, at smartphones, som ifølge en helt ny opgørelse fra Danmarks Statistik findes i hvert tredje danske hjem, i høj grad er en af årsagerne til stress.

I takt med at flere og flere danskere lever gennem deres smartphone – dimsen, der på millisekunder kan bringe os i forbindelse med venner, familie, arbejdspladsen og ikke mindst verden – bliver mange også afhængige af den.

- Jeg har talt med flere, der siger, at hvis de er på vej til et eller andet vigtigt, og de har glemt deres mobil, så kører de hellere tilbage efter den og kommer for sent til det, de skal – frem for at lade være med at have den med sig i en halv dag. De kan ikke rumme at undvære den. De er blevet afhængige, siger sociolog ved Aarhus Universitet, Mette Jensen.

Hun er forfatter til bogen Mobilitetsmani og mener, at mange føler sig nøgne, hvis deres smartphone ikke ligger i lommen.

- Den er næsten blevet det, jeg vil kalde 'kropsliggjort'. Vi føler os amputerede uden. Den skaber en afhængighed og rastløshed i os, siger sociologen.

Stressfaktor

Mette Jensen er ikke i tvivl om, at de smarte telefoner er kommet for at blive, men hun advarer mod den udvikling, de skaber.

- Smartphones passer som fod i hose til den måde, vi lever på i dag, fordi vi skal være fleksible og tilgængelige. Men samtidig gør den os rastløse og ændrer de sociale relationer mellem mennesker. Vi har fået sværere ved at føre dybe samtaler og koncentrere os, og vi bliver mere fraværende, forklarer hun.

Arbejdspsykolog Anton Eg Andersen mener også, at smartphones langt hen ad vejen er smarte. Men samtidig er der ikke langt til stress, når man altid er 'online'.

- Hvis man ikke passer på, så kan man ende med at være 'på' hele tiden og ikke kunne sætte grænser for sit arbejdsliv. Man ender hurtigt med at arbejde mere end 37 timer om ugen, hvis man altid er tilgængelig og reagerer på alle henvendelser, siger han.

Bjarne Toftegård, der står bag hjemmesiden Forebyg Stress, er enig.

Styrer folks liv

- Frem for at smartphones er et redskab – et ganske glimrende redskab – så sker der det, at telefonerne begynder at styre folks liv. Så snart der kommer en besked, og man sidder med en følelse af, at man skal reagere med det samme, så er det et tegn på afhængighed, som kan blive til stress, siger han.

- Ingen kan sige sig fri for, at det pludselig kan tage overhånd, tilføjer stresseksperten.

Med B.T. Plus får du:

- Tjek dig selv: 7 tegn på du er afhængig af din smartphone

- Guide: 10 trin til at undgå smartphone-stress

- Tre cases fører elektronisk dagbog over deres online-livHer er 7 tegn på, at du er afhængig af din smartphone

RASTLØS

Du føler dig rastløs, hvis du i længere tid er uden din mobil eller andet elektronisk udstyr.

TJEKKER

Du har den hele tiden i hånden og tjekker jævnligt for sms’er og andet nyt, selvom du ikke venter noget. 

DISTRÆT

Du fisker din mobil op af lommen, mens du fører en samtale. Bare lige for at tjekke. 

FRAVÆRENDE

Selv om du tilbringer tid med venner og familie, tjekker du flere gange din smartphone. 

ÅH NEJ

Du har glemt din telefon. Hele dagen er du nervøs og føler dig nøgen. Hvad går du mon glip af?

OG DOG

Men det sker ikke, for du kunne aldrig drømme om at glemme din mobil – så hellere køre tilbage. 

ALTID PÅ

Din smartphone er aldrig slukket. Hverken om natten, i weekenderne eller på ferien.

Foto: Colourbox
Vis mere

. . .OG Du bliver syg af mobilstress

At være tilgængelig hele tiden via sin smartphone giver stress. I hvert fald hvis man ikke kan styre det.

- Og stress er en tilstand, man kan blive syg af. Både psykisk og fysisk, siger overlæge Bo Netterstrøm, der er chef for Stressklinikken på Hillerød Hospital.

- Misforstå mig ikke, jeg er mægtig begejstret for de muligheder, de nye teknologier giver os. Jeg har selv lige købt mig en ny iPhone. Men vi skal lære at styre det, ellers bliver vi stressede og kan dermed også risikere at blive syge, siger Bo Netterstrøm.

Blandt de positive sider ved den nye teknologi med smartphones nævner han blandt andet trygheden ved at vide, at man altid kan komme i kontakt med familie og venner, samt fordelen for ældre, der bedre kan holde deres netværk ved lige. 

Vi overser stress

- Men det er altså også en daglig 'stresser' for stadig flere, og de fleste lægger ikke engang mærke til, at de bliver stressede af det, siger Netterstrøm, der definerer online-afhængighed som 'gentagne tilfælde af akut stress i let til moderat grad.'

- Vi har en tendens til at lade os hive rundt ved næsen af mail, opkald, opdateringer og sms’er. Det farlige er, at vi bliver afbrudt fra virkeligheden hele tiden. Det er én af de ting, der fremkalder stress. Vi ved, at hvis man aldrig når at fordybe sig i noget, er risikoen for stress større, siger Bo Netterstrøm.

Påvirker fysisk og psykisk

- Det er ikke godt for hjernen, at der konstant er tryk på de samme celler. De signalstoffer, der farer rundt i hjernen, skal have et pusterum med jævne mellemrum. Derfor skal man holde pauser i løbet af dagen på sit job, så det aflaster den del af hjernen, der er tryk på,« siger stresschefen. 

Angst og depression

- Hvis man i forvejen er disponeret for mavesår, allergi, højt blodtryk og astma, så kan man være ret sikker på, at man får det, hvis man er konstant stresset gennem et stykke tid, siger Bo Netterstrøm, der nævner en forhøjet risiko for psykiske sygdomme som angst og depression, hvis man er udsat for stress gennem længere tid.

- Det samme gælder for alvorlige fysiske sygdomme som åreforkalkning og hjerte-kar-sygdomme, hvor risikoen også forhøjes gennem flere års negativ stress-påvirkning.