Har du slæbt dig gennem ugen med mørke rande under øjnene? Er du træt, selv om du egentlig har sovet en nats søvn? Så kan det være, du lider af søvnmangel.

Det skriver The Independent. Testen involverer en ske, og tippet kommer fra den engelske tv-læge Michael Mosle, der selv har lidt af alvorlige søvnproblemer. Han led i en længere peridode af søvnløshed og var vågen store dele af natten.

For lidt søvn kan har en enorm betydning for vores hukommelse, humør og har desuden en række fysiske konsekvenser som øget risiko for diabetes. Så sover du for lidt? Lad os teste.

Selve testen er udviklet af søvnforsker Nathaniel Kleitman fra Universitetet i Chicago. Og du skal begynde med at finde en ske frem.

Tidspunktet er altafgørende - testen skal helst udføres i de tidlige eftermiddagstimer. Træk gardinerne for i soveværelset og find en bakke frem - den må gerne være lavet af metal. Den stiller du ved siden af din seng.

Nu lægger du dig ned - med skeen i hånden. Ræk din arm ud over sengen. Nu skal du tjekke klokken - og luk øjnene. Idéen er at se, om du falder i søvn - og hvor hurtigt. Hvis du falder i søvn, taber du skeen, som vil ramme bakken og larme - og vække dig. Så kan du igen tjekke klokken og se, hvor lang tid, der er gået.

Ifølge professor Kleitman er det et rigtig skidt tegn, hvis du faldt i søvn inden for fem minutter. Hvis det er inden for 10 minutter er det 'bekymrende', men alt over 15 minutter er helt fint.

Og hvorfor er det så et dårligt tegn at falde hurtigt i søvn?

Søvnstudier viser, at personer med alvorlig søvnmangel ofte falder i søvn på mindre end ét minut, hvis de får chancen. Hvis du falder i søvn næsten med det samme, når dit hoved rammer puden om aftenen - ja så er der noget der tyder på, at du ikke får nok søvn.

Tv-lægen Mosle tog selv testen, og han var væk på under fem minutter. Han foreslår i øvrigt en anden version af testen - nemlig at man blot lægger sig ned og sætter en alarm til at ringe 15 minutter efter. Så kan man let teste, om man nåede at falde i søvn, inden alarmen lyder.

Mosle selv vågner stadig om natten, men har fundet sin egen søvnrytme. Han går tidligt i seng, for han ved, at han vil vågne omkring kl 03. Så står han op, drikker mælk, læser eller mediterer. Og inden for en time går han i seng igen og sover videre.