Åreforkalkning i halspulsåren på grund af kolesterol fra æg, viser ny forskning. Læs artiklen om kolesterol og få en guide til, hvordan du kan undgå åreforkalkninger.
____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>For mange æg kan være livsfarligt. Faktisk kan spejlægget være lige så farligt som smøgen på lang sigt. Det viser en ny undersøgelse, der ifølge dansk ekspert ‘bør tages alvorligt’.
BT PLUS giver dig her en artikel, hvor du kan læse om farerne og sammenhængen med kolesterol og æg. Du får også en guide til, hvordan du kan undgå åreforkalkninger og nedsætte dit kolesteroltal.
Med BT PLUS får du:
- Artikel om æg og kolesterol
- Guide: Hvordan du undgå åreforkalkninger og nedsætte dit kolesteroltal
BT PLUS anbefaler også:
For mange æg kan være livsfarligt. Faktisk kan spejlægget være lige så farligt som smøgen på lang sigt. Det viser en ny undersøgelse, der ifølge dansk ekspert ‘bør tages alvorligt’.
Erstat kulhydrat med protein og bliv sund. Sådan lyder parolen i de moderne proteinkure, som mange danskere er hoppet på. Kurene dikterer rigeligt med kød og æg, men nu viser canadisk forskning, at der kan være en grund til at være på vagt over for æggene. Man har fulgt en gruppe patienter, og det viste sig, at der ser ud til at være en sammenhæng mellem indtagelse af æg og åreforkalkninger i halspulsåren.
Undersøgelsen er udarbejdet hos ‘London Health Sciences Centre’ i Canada, der har mange års forskning i hjertesygdomme og kolesterol bag sig. 1231 patienter med en gennemsnitsalder på 61 år besvarede en række spørgsmål omkring deres livsstil - bl.a. hvor mange cigaretter de røg om ugen, og hvor mange æg de indtog om ugen. Herefter udførte man ultralydsundersøgelser af patientgruppen og kunne konkludere, at æg ser ud til at øge åreforkalkninger i halspulsåren på næsten samme niveau som cigaretter. Jo flere æg patienten havde indtaget, desto værre så det ud i halspulsåren. Æggene indeholder nemlig en stor mængde kolesterol, der med tiden ophobes i årene.
- Studiet fokuserer ikke på blodets kolesterol, men på åreforkalkning i halspulsåren, og derfor skal man tage det alvorligt, siger Steen Stender, overlæge og førende forsker i kolesterol på Gentofte Hospital.
Æg har tidligere været udskældt som en af de store kolesterolsyndere, men i de senere år er ægget nærmest blevet uundværligt på vejen til en sund og varieret kost. Og det hænger nøje sammen med proteinkures stigende popularitet.
Ifølge Sundhedsstyrelsen kan 3-4 æg om ugen sagtens indgå i en sund og varieret kost, mens Danmarks førende slankeeksperter ligefrem foreslår et dagligt indtag af æg, hvis man vil sikre et sundt og varigt vægttab, men der er grund til at være på vagt, mener Steen Stender.
- De videnskabelige holdepunkter, for at proteinkure er sunde, er få. De virker måske på kort sigt, hvor folk taber sig, men man skal have endemålet for øje, og i den her undersøgelse er endemålet åreforkalkninger i halspulsåren, siger overlægen.
Mette Lykke Helverskov, der er underviser efter principperne i Ketolysekuren, som er en af de mange bud på proteinkure, afviser ikke, at for mange æg kan have en negativ indvirkning på helbreddet.
- Det er svært at sige, hvad der er for mange æg. Jeg kan bare se, at når folk spiser kulhydratfattigt og indtager flere proteiner, optager de mindre fedt i blodet. - Problemet opstår, når folk misforstår rådene og eksempelvis spiser to æg hver morgen og samtidig spiser en masse usundt fedt og for meget sukker, siger Mette Lykke Helverskov.
Proteinkurenes popularitet har næppe set toppen, hvis man skuer mod vores nordiske naboer. I Sverige og Norge er det uhyre populært. Tidligere på sommeren kunne svenske Aftonbladet fortælle om et studie med svenske kvinder og deres indtag af protein. Ud af 4000 svenske kvinder var der 1270 kvinder, der udviklede en hjertesygdom. Resultaterne var ikke til at tage fejl af: De kvinder, der erstattede kulhydraterne med protein, havde større risiko for at udvikle en hjertesygdom og dø af den.