Videoen i denne artikel har fået kritik fra Pressenævnet. Du kan læse kendelsen her.

Voldsomt bange, svigtet og efterladt i uvished.

23-årige Isabella Grundtvig Larsen prøver flere gange at ringe til den kirurg, der har opereret hende. Hun har opdaget et stort sår på sit ene bryst, der er sort i bunden, og hun frygter, at hun har fået koldbrand.

Men kirurgen svarer ikke, han er på ferie, husker Isabella Grundtvig Larsen, og hun får at vide, at hun må sende en mail.

Isabella Grundtvig Larsen fik 23. maj 2019 foretaget en brystforstørrende operation af den danske plastikkirurg Waseem Ghulam på Gildhøj Privathospital.

Efter operationen går det fuldstændig galt, og Isabella Grundtvig Larsen kæmper i et år med store infektioner og slemme smerter. Læs hele historien om hendes forløb HER.

Flere gange i sit forløb oplever hun, at hun ikke kan få hjælp, fordi hendes kirurg er taget på ferie.

Det fremgår også af flere mail, som Waseem Ghulam har sendt til Isabella Grundtvig Larsen gennem forløbet.

Og Isabella Grundtvig Larsen er langtfra den eneste af Waseem Ghulams patienter, som oplever at blive ladt i stikken, fordi han skal på ferie.

26-årige Isabella Grundtvig Larsen fortryder bittert, at hun valgte at lade sig operere af den danske plastikkirurg Waseem Ghulam. (Privatfoto)
26-årige Isabella Grundtvig Larsen fortryder bittert, at hun valgte at lade sig operere af den danske plastikkirurg Waseem Ghulam. (Privatfoto)
Vis mere

Det fremgår af flere journaler, mail og sms'er, som B.T. har set i forbindelse med researchen til podcasten 'Skåret i stykker,' som du også kan høre, der hvor du normalt finde dine podcast.

En podcast, der omhandler den danske plastikkirurg Waseem Ghulam, der gennem de seneste fire år har opereret en række danske kvinder, som efterfølgende har haft alvorlige komplikationer.

Kirurgen har, efter B.T.s arbejde med sagen gik i gang, fået et påbud af Styrelsen for Patientsikkerhed, der vurderer, at han kan være til fare for sine patienter, og han er blevet sendt midlertidigt hjem fra Citadellkliniken i Sverige, hvor han har opereret de seneste år.

Citadellkliniken lover på sin hjemmeside, at de læger, som foretager operationerne, også er tilgængelige efterfølgende.

Men B.T. kan nu afsløre, at det langtfra er den virkelighed, som mødte en række af de danske kvinder, der er blevet opereret af Waseem Ghulam i perioden april 2018 til juni 2022.

Og i flere tilfælde skyldes det, at Waseem Ghulam er taget på ferie uden at lave en aftale med en af sine kollegaer om, at de kan tage sig af hans patienter.

Det er ellers normal praksis, fortæller overlæge i plastikkirurgi og klinikejer Janne Horn, der har mere end 20 års erfaring.

»Jeg har altid udleveret mit private telefonnummer, og den ligger ved min hovedpude, når jeg sover. Det har jeg altid sat en ære i. Patienterne skal kunne få fat i mig, og er jeg ikke i landet, så har jeg en kollega, der tager over.«

Samme holdning har Bjarne F. Alsbjørn, der er tidligere overlæge i plastikkirurgi ved Rigshospitalet.

»Hvis kirurgen er på ferie, så skal han have en kvalificeret erstatning, og det bør være en 24/7-ordning. Det vil sige, at han skal være tilgængelig 24 timer i døgnet.«

Bjarne. F. Alsbjørn forklarer, at det er problematisk, hvis det er skadestuelæger, der skal overtage behandlingen, fordi de ikke har samme indsigt i patienterne, som plastikkirurger har, og det kan udgøre en risiko for patienten.

»Det er simpelthen ikke godt nok,« siger han.

Ud over Isabella Grundtvig Larsen har i hvert fald fire andre kvinder oplevet problemer med at få kontakt til Waseem Ghulam.

Da 21-årige Rebecca Skowronek første gang kontakter Waseem Ghulam med tegn på infektion efter sin operation, får hun at vide, at han er på telttur med sin datter og derfor godt kan være længere tid om at svare.

Rebecca Skowronek ender med at blive indlagt akut på hospitalet med skyhøje infektionstal efter at have været i kontakt med en vagtlæge.

Cecilie Mortensen, der har et langt og kompliceret forløb, og som fortsat går til psykolog for at komme sig, får i juni 2020 at vide, at hun skal tage imod hjælp nu og her, fordi Waseem Ghulam skal på sommerferie.

Opstår der problemer, mens han er på ferie, må hun henvende sig på de offentlige sygehuse, skriver han.

En anden patient, der også kæmper med infektion, får af sin egen læge at vide, at hun skal kontakte Waseem Ghulam for at få hjælp, men Waseem Ghulam svarer i en mail, at det bliver svært, da han er på ferie i en måned.

I en anden sag møder en 33-årig kvinde op på Roskilde Skadestue i sommeren 2020 med store smerter og betændelse blandet med blod, der flyder ud fra åbne sår på hendes nyopererede bryster.

Kvinden ønsker at være anonym, men B.T. har set dokumentation for, at hun er opereret af Waseem Ghulam, og af hendes patientjournal fra sygehuset fremgår det, at den kirurg, der har opereret hende, er på ferie, da hun henvender sig på skadestuen.

B.T. har gennem flere måneder forsøgt at få et interview med Waseem Ghulam om sagen, men det har Waseem Ghulam afslået.

Han har i stedet sendt en række skriftlige svar, og her fremgår det blandt andet:

»Såfremt jeg er på ferie, så henviser vi altid til en anden kollega. Men der kan være perioder, hvor alle holder ferie. Og i de tilfælde gælder de samme regler, som der gør i Danmark, dvs. egen læge/lægevagt og sygehus.«

B.T. har dog ikke i nogen af de mails, hvor Waseem Ghulam skriver til sine patienter, at han holder ferie, kunnet se, at han henviser til en anden plastikkirurg, som patienten kan kontakte i stedet.

Derimod er der flere eksempler på, at Waseem Ghulam beder sine patienter rette henvendelse til deres læge eller offentlige sygehuse, når de oplever problemer.

Læs alle artiklerne i serien 'Skåret i stykker'.