Efter en prostataoperation kan mænd opleve problemer i forbindelse med rejsning. Et dansk forskningsprojekt i stamceller kan bearbejde problemet og vækker opsigt i udlandet.

Et dansk forskerhold vakte lørdag opsigt ved en konference for urologi i London. Med i baggangen havde de banebrydende research, der kan hjælpe mænd post-prostataoperation med deres rejsningsproblemer, skriver TV2.

Helt konkret går forskningsprojektet ud på at sprøjte stamceller, taget ved fedtsugning, ind i mandens penis. Resultaterne? 53 procent af mændene var i stand til at gennemføre sex et år efter, de modtog stamcellebehandlingen.

Ifølge Today Online har omtrent hver anden mand mellem 40 og 70 år rejsningsproblemer. I omtrent 13 procent af tilfældene skyldes rejsningsproblemerne, at manden har været igennem en prostataoperation.

Lars Lund, professor i urologi ved Odense Universitetshospital og en af mændene bag forskningen, håber, at forskningen i fremtiden vil kunne bruges til at hjælpe mange flere mænd.

»Vi regner også med, at stamcelle-indsprøjtninger vil kunne hjælpe mænd med rejsningsproblemer på grund af diabetes eller hjertekarsygdomme,« siger Lars Lund til TV 2.

Hvis det lykkedes, vil forskningen potentielt kunne hjælpe op til 70 procent af mænd med rejsningsproblemer, skriver TV2.

På baggrund af de foreløbige resultater har Den Centrale Videnskabsetiske Komité givet forskerne lov til at gå videre til næste stadie.

I det næste forsøg vil halvdelen af forsøgspersonerne blive behandlet med stamcelle-indsprøjtninger, mens den anden gruppe vil modtage placebo-behandling. Dog konkluderer Lars Lund, at sidstnævnte gruppe vil modtage den rigtige medicin, når forsøget først er afsluttet.

Det er kun mænd, der har været igennem en prostata-operation og som ikke har blæreproblemer, der kan indgå i projektet, oplyser Lars Lund til Today Online. Ifølge mediet har op til 80 procent af mænd rejsningsproblemer efter en prostata-operation.

Denne artikel er oprindeligt fra www.b.dk