Danskerne kan stole lige så lidt på Thornings løfte om at frede efterlønnen, som de kan, hvis de køber hus af den jyske krejler Låsby-Svendsen, lyder anklagen fra Venstre-toppen.

S-formand Helle Thorning-Schmidts troværdighed i efterlønsspørgsmålet er på niveau med den jyske krejler Låsby-Svendsen. Det hævder Venstres politiske ordfører Ellen Trane Nørby.

- Når Thorning i disse dage siger, at danskerne kan regne med Socialdemokraternes efterlønsgaranti, så skal man tage ordet garanti på sammen måde som når Låsby-Svendsen forsikrer, at det hus han netop har solgt dig er en nyrenoveret perle, men alle kan se, at huset er en rottefælde, siger Ellen Trane Nørby.

SE LÅSBY-SVENDSENS VIRKELIGE ROTTEREDER HER

Hun henviser til en række udmeldinger fra Helle Thorning-Schmidt om efterlønnen, der har strittet i forskellige retninger. Da Helle Thorning-Schmidt blev valgt til S-formand i 2005, slog hun fast, at folk under 40 år må indstille sig på forringelser i efterlønsordningen, og at det ikke var alle som i dag, der skulle regne med at få efterløn. Og i det seneste år har hun både fredet efterlønnen og truet med at afskaffe den, hvis de meget omtalte trepartsforhandlinger ikke bidraget med 15 mia. kr. efter et valg.

- Magen til slingrekurs er sjældent set. Helle Thorning-Scmidt har i hendes formandsår formået at indtage snart sagt alle standpunkter i forsøget på at gribe ud efter en folkestemning, siger Ellen Trane Nørby.

Regeringen forhandler fortsat om 2020-planen, der blandt andet omfatter en ændring af efterlønsreformen med De Radikale, Dansk Folkeparti og Kristendemokraterne.