Christiansborg summer af rygter om et hurtigt valg, efter at vælgerne har taget overraskende positivt imod statsministerens efterløns­indgreb.

Efter statsminister Lars Løkke Rasmussens (V) nytårstale er valgrygterne på Christiansborg taget så meget til i intensitet, at der nu spekuleres i et valg inden vinterferien.


De kommende dages meningsmålinger ventes med hjertet oppe i halsen på top­politikerne og deres rådgivere, som har indledt 2011 med heftig mødeaktivitet bag lukkede døre.


Alt imens indrykker de politiske partier kæmpeannoncer i dagbladene, og indtil flere folketingsmedlemmer har været ude og købe nye vinterstøvler, for som en politiker udtrykker det:

- Vi er klar til valg. Det værste er bare, at det bliver så pissekoldt at føre valgkamp i snevejr.


På Christiansborg er der bred enighed om, at de næste dages meningsmålinger fra Megafon, Greens, Gallup og Epinion kan blive afgørende for, om Lars Løkke Rasmussen vælger at trykke på valgknappen nu og drage fordel af den overraskende positive stemning omkring Venstre, som hans bebudede fjernelse af efterlønnen har medført.

Mens dagens tal fra Megafon for TV2 og Politiken viser et minimalt flertal til blå blok, viser en samtidig måling fra Greens i Børsen et solidt flertal til rød blok.

Senere på dagen ventes de nyeste tal fra Gallup. Og de lokale venstrefolk er heller ikke i tvivl om, at statsministerens nytårstale kan ende med at blive hans valgoplæg. Venstres partikontor i Søllerød er blevet kimet ned af trofaste partisoldater, som har efterlyst nyt kampagnemateriale om efterlønnen, og denne weekend er de klar til at dele 130.000 løbesedler ud.

- Men et efterlønsindgreb er også et exceptionelt tiltag, og så er det klart, at der er stor interesse for at præsentere det lokalt, siger Søs Serup Layborn, leder af Venstres Center for kommunikation og politik.

Hun vil ikke ind på, om statsministeren går i valgtanker, men sikkert er det, at venstre­tropperne ikke får gadebilledet for sig selv i weekenden.

- Efter statsministerens nytårstale har vi lavet nyt kampagnemateriale om efterløn, som er blevet sendt ud til de lokale afdelinger i går og i dag. Det vil blive brugt på lørdag, hvor rigtig mange lokale afdelinger er ude og føre kampagne, siger Lars Midtiby, partisekretær for Socialdemokraterne.

Det sidste år har Social­demokraterne haft heftig kampagneaktivitet lokalt, og Lars Midtiby oplyser, at partiet er klar til valgkamp.

- Det er blevet tydeligt, at valget er kommet tættere på, og ude i vores lokale afdelinger er der nærmest utålmodighed efter at komme i gang med den rigtige valgkamp. Vi er klar, hvis valget allerede skulle bliver udskrevet i næste uge, siger Lars Midtiby.

På Christiansborg har Socialdemokraterne og SF speedet arbejdet med en kommende vækstplan op efter Løkkes nytårstale, men uanset, om statsministeren kommer dem i forkøbet eller ej, er også SF klar til valg.

- Så snart Løkke trykker på knappen, har jeg også en knap at trykke på, og så kører SFs valgkampagne. Vi sendte en mail ud til vores lokale folk inden jul om, at nu kan valget komme, hvornår det skal være, siger Turid Leirvoll, partisekretær for SF.

Hos regeringens støtteparti Dansk Folkeparti er der også en erkendelse af, at der ikke skal komme mange menings­målinger med blåt flertal, før statsministeren kan føle sig fristet til at udskrive valg. Men pressechef Søren Søndergaard vil ikke spå om et lynvalg.

- Pia (Kjærsgaard, red.) har sagt, at valget sandsynligvis kommer inden påskeferien. Det er det samme, vi har sagt til vores lokalfolk, siger Søren Søndergaard.