Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen kommer piskende ind i sit ministerium. Hun har travlt og hun er forsinket.

Det er fredag og Mette Frederiksen vågnede i morges til den dårligste meningsmåling for Socialdemokraterne nogensinde. Partiet er under Nyrups lavpunkt, da han i 1999 brød efterløns-løftet. 280.000 vælgere har forladt partiet siden valget.

Det er en underlig situation for beskæftigelsesministeren. For hun er på samme tid ked af, at vælgerne forlader partiet og glad for reformerne, hun er i gang med. Men hun indrømmer, at det tager længere tid at lave tingene om, end hun havde regnet med, da hun tiltrådte.

- Jeg er et utroligt utålmodigt menneske. Jeg har ingen tålmodighed. Ting tager tid, og de tager længere tid end jeg havde regnet med. F.eks. var der jo loft over hvor meget, et selvvalgt kursus må koste. Jeg ville have fjernet loftet, så man f.eks. kan blive truckfører eller tage stort kørekort på sådan et kursus, for det kan skaffe folk i job. Det gik jeg i gang med straks i oktober, men det er først blevet gennemført 1. april, så det har taget syv måneder. Først skulle det igennem en finanslovsforhandling og finansloven, beslutningsforslag, lovforslag, høringsfrister og tre behandlinger. Og jeg sad bare og tænkte: Vi skal da af med det loft. Det er jo langt ude, siger Mette Frederiksen.

Hun erkender, at partiledelsen skulle have været bedre til at fortælle vælgerne, at de ikke kan lave tingene om fra dag til dag.

- Mange af dem, der har stemt på os, er også utålmodige og vil gerne have lavet tingene om. Vi burde nok have sagt tidligt, at vi ikke ændrer tingene fra den ene dag til den anden – det tager tid at laver tingene om.

- Og krisen gør, at vi holder vejret allesammen. Folk sidder derhjemme og tænker ’Puha, det ser ikke godt ud i Grækenland og resten af Sydeduropa’. Vi er blevet mere karrige med at bruge penge. Men hvis vi skal ud af krisen er vi nødt til at få hjulene i gang.

Det er som om, der er to virkeligheder, hvor ministrene synes det går vældig godt, mens befolkningen mener, det går temmelig skidt for regeringen. Befinder I jer i en boble?

- Meningsmålinger lyver ikke. Så vi kan ikke påstå, det går godt, når meningsmålingerne er så dårlige. Vi skal måles på vores resultater, og vi har ikke nået at levere varen endnu. Når vi møder vælgerne næste gang, skal vi måles på, om vi har fået Danmark ud af krisen med solidariteten i behold, og om vi har fået skabt nogle arbejdspladser.

Sværere i regering

Er det sværere at være i regering end du havde regnet med?

- Det er sundt for en politiker at gå den tunge vej og mærke ansvarets åg. Det er sværere at være i regering end opposition. Noget af det, der virker let og fornuftigt på overfladen, det er sværere at omsætte til realiteter.

Mette Frederiksen har på rekordtid ændret sig fra en ræverød furie, der råbte op på de svages vegne til en minister, der taler om ret og pligt. Men hun brænder stadig for at gøre en forskel.

- Jeg har mødt mennesker på min vej, hvor jeg har tænkt at hvis vi gjorde det anderledes, kunne det ændre deres liv. Nogle af dem, jeg er vokset op med som barn i Aalborg i 90erne, fik ingen uddannelse. De kom på socialhjælp, og nogle af dem er det stadig. De kom aldrig i gang med at leve det liv, de drømte om. Jeg vil ikke gentage fiaskoen fra sidst, der var ungdomsarbejdsløshed. Der er ikke noget mere ulykkeligt end at blive fanget, fordi man tilfældigvis er 18 år, når der er en dårlig konjunktur. Vi skal have de unge i gang med uddannelser.

Født ind i partiet

Hvad er det, du mener med ret og pligt?

- Jeg er født ind i Socialdemokratiet, mine forældre og bedsteforældre er socialdemokrater. Vi har brug for nogle af de klassiske værdier. ’Gør din pligt og kræv din ret,’ står der på de røde faner, og rækkefølgen er ikke ligegyldig. Min tankegang bygger på balancen. Ret og pligt er hverken hårdt eller blødt. Men alle kan ikke gå rundt som i et supermarked og tage ned fra hylderne uden at betale ved kassen.

- Det er ikke godt nok at vi har 750.000 voksne danskere uden for arbejdsmarkedet. Men vi kan heller ikke bare møde folk med pligter og kontrol. Vi politikere skal forstå, hvilken situation folk står i. Folk skal stå til rådighed, men de skal ikke rejse jorden rundt. Folk der har haft en dårlig opvækst, har sværere ved at leve op til kravene end dem en god baggrund og masser af selvtillid. Vi skal møde folk med krav og forventninger, men ingen skal bære omstændighederne kun på deres egne skuldre, og det er det, der skiller os fra de borgerlige.

Forbillederne

Har du forbilleder?

- Jeg elsker Anker Jørgensen for den måde, han er Anker på. Jeg har stor respekt for Mogens Lykketoft og hans evne til at opfinde Storm P.-modeller, der gør Danmark stærkere. Og min egen borgmester i Ballerup, der lige er gået af, Ove E. Dalsgaard, der til det sidste knoklede for at skaffe praktikpladser til de unge, siger Mette Frederiksen.