Pole sport har opnået såkaldt observationsstatus og kan være på vej på OL-programmet.

Med et fast greb om den skinnende stang slynger hun kroppen op i luften og svinger det ene ben, så det låser omkring stangen. Det andet ben er strakt med en ballerinas ynde, og hovedet hænger nedad. Så slipper hun grebet. Og roterer. Rundt og rundt og rundt.

Imens smyger hendes krop sig ned ad stangen i en glidende bevægelse, mens hun strækker benene i hver sin retning i en perfekt split og med den ene arm griber fat om den ene vrist og vrider kroppen i en positur, der er et slangemenneske værdigt.

Katja Dipman
Katja Dipman Foto: Yvonne Nguyen
Vis mere

Hvis du for dit indre blik har fremkaldt et røgfyldt lokale med dæmpet belysning, høj musik og en scene med letpåklædte kvinder, er du ikke helt galt afmarcheret. For de fleste er pole dance noget, man forbinder med stripklubber. Om få år kan disciplinen dog indtage rampelyset ved den største sportsbegivenhed af dem alle: de olympiske lege.

Pole sport har nemlig fået såkaldt observationsstatus til OL. Men det bliver ikke kvinder iført latex, lingeri og tårnhøje hæle, der skal svinge sig i stangen, men derimod atleter i gymnastikdragter.

Med sit lyse trægulv, kridhvide vægge og nypudsede spejle, der fanger hver en bevægelse på de lange stænger, er Marie Kolstrups polestudie, ElitePole, den diametrale modsætning til de dunkle stripklubber. Danselokalet ligger i en rustik baggård på Amager, for det er svært at finde et ledigt lokale i hovedstaden, hvor der er plads til de tårnhøje polestænger. Men der er behov for dem, for Marie Kolstrup har i den grad mærket til den stigende interesse for pole sport fra voksne og børn, der gerne vil sno sig om stængerne.

»Det har udviklet sig rigtigt meget inden for de seneste år. Det er eksploderet,« siger Marie Kolstrup, som BT møder, inden hun skal undervise sit begynderhold.

Marie Kolstrup, der ejer to polestudier - ElitePole
Marie Kolstrup, der ejer to polestudier - ElitePole Foto: Marie Kolstrup
Vis mere

Overordnet set er der tre grene i pole-verdenen. Pole classique er sensuelt, og poledanseren har ofte lingeri og høje hæle på. Pole art er inspireret af moderne dans og ballet, hvor poledanseren ofte er iklædt et kostume. Pole sport er den tredje gren, og det er den, der er på vej til OL. Her er der fokus på styrke, smidighed og udstråling, og sporten har stramme regler for, hvordan de forskellige trick på stangen udføres. I Marie Kolstrups studie er der fyldt op med børn hver lørdag fra klokken 10 til 11. Børn kan nemlig også stille op til verdensmesterskabet i pole sport.

Selv om Marie Kolstrup, der selv har dyrket poledance siden 2008, mest dyrker pole classique og pole art, håber hun stadig, pole sport bliver større og på sigt kunne komme med til OL.

»Det ville være fedt for sporten, da det kunne gøre noget ved folks indtryk af sporten generelt. Det ville bryde med det stigma, der er forbundet med pole sport. Den ville blive taget mere seriøst, fordi det måske ændrer folks holdning. Sporten har jo rødder inden for strip, og det har en negativ klang, selv om det er utroligt mange andre ting,« siger Marie Kolstrup.

To andre, der glæder sig over udsigten til, at pole sport er i spil til OL, er Ekaterina Oborina og Katja Dipman, der begge er bestyrelsesmedlemmer i Dansk Pole Sports Forening, der arbejder for at gøre pole sport til en OL-disciplin og mere professionel i Danmark. Og at fjerne lighedstegnet mellem pole sport og strip, sex og stiletter.

»Pole sport er overhovedet ikke en seksuel sport. Der er meget strenge krav, så det ikke bliver seksuelt. Der er præcise regler for tøjet, der ikke må være for småt. Men man skal selvfølgelig have bar mave og ben, så huden er i kontakt med stangen. Det er helt ligesom svømmere eller gymnaster,« forklarer Ekaterina Oborina.

Katja Dipman
Katja Dipman Foto: Yvonne Nguyen
Vis mere

I løbet af de fire minutter, atleterne afvikler deres indøvede rutine, skal de vise trick på to stænger, hvor den ene er statisk, og den anden kan rotere, men dommerne lægger vægt på, at deltagerne kan smyge sig rundt om begge. Derudover skal de bruge gulvet, hvor de ofte viser dansetrin eller gymnastikøvelser.

»Pole sport har mange af de samme regler som i gymnastik. Der gives point for antal udførte trick og omdrejninger på stangen,« fortæller Katja Dipman, der er formand for Dansk Pole Sports Forening.

Mange udøvere af pole sport har en fortid inden for gymnastik, da de to sportsgrene minder om hinanden, men pole sport skal have sine egne trin på gulvet, så det ikke minder for meget om gymnastik.

Udøverne optræder i en dragt, der minder om en gymnastikdragt, eller korte shorts og en lille top, der ikke må være for nedringet. De stråler på scenen, fordi dragten tit er pyntet med glinsende sten og diamanter. Nogle har også hårpynt, der skal understrege et tema i opvisningen. Musik, tøj og dans skal passe sammen, og ofte er der et tema eller en fortælling, der indgår i dommernes vurdering.

Under konkurrencen svinger deltagerne sig i to polestænger, der står ved siden af hinanden. De er hver fire meter høje, og de dygtige slynger sig helt oppe i fire meters højde, uden nogen sikkerhed andet end deres egen styrke. Hvert trick på stængerne og på gulvet skal udføres uden en eneste fejl, hvis man vil have point fra dommerne. De bedste atleter har en meget muskuløs overkrop, stærke hænder og kraftfulde mavemuskler, da det kræver en utrolig styrke at svinge sig rundt på stangen. Derfor ligner de ofte svømmere i kropsform.

Katja Dipman
Katja Dipman Foto: Yvonne Nguyen
Vis mere

Pole sport begyndte officielt i 2003, men før det kan blive en olympisk sportsgren, skal sporten opfylde specifikke krav, der kræves af alle olympiske sportsgrene. Blandt andet skal der være 50 nationale forbund i verden. Lige nu er der kun 20. Det er en af grundene til, at Katja Dipman og Ekaterina Oborina har stiftet Dansk Pole Sports Forening. Derudover er det nødvendigt med nationale konkurrencer, før man kan være med ved VM.

»Før havde vi ikke en forening i Danmark, så vores danske atleter har ikke kunnet kvalificere sig til verdensmesterskabet i pole sport. Vores ambition er at tage dansk pole sport til et nyt niveau og få vores atleter til at forstå de meget komplicerede regler og lave konkurrencer herhjemme, så de kan kvalificere sig til verdensmesterskabet,« siger Ekaterina Oborina.

På International Pole Sports Federations hjemmeside fremgår det, at målet er, at pole sport skal på OL-programmet i 2020 eller 2024. Og det er da også Katja Dipmans ønske:

»Det betyder virkelig virkelig meget, i forhold til, at der vil komme mere opmærksomhed omkring pole-verdenen, og flere åbner øjnene for os. Det er bestemt anerkendende. Det har været sådan en ukendt verden indtil nu.«