I USA er alting større. Vejene, menneskene, supermarkederne. Ja, selv deres burgere er dobbelt så store som herhjemme. Troede du. Dokumentarfilmen »Super Size Me« beskriver det amerikanske fænomen, men vi herhjemme kan i særdeleshed godt være med på en grovæder, og det gælder specielt københavnerne. ____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>Den Sorte Gryde er navnet på seks yderst populære madsteder, som ligger spredt ud over hovedstaden og venter på at nå andre dele af landet. Kodeordet er »gigantisk«, uanset om vi snakker burgere, mængden af pommes frites eller portionerne af den traditionelle danske mad, man også kan købe. Og ved mødet med en dobbelt buggi bacon-cheeseburger på to kg må selv den mest sultne og standhaftige havnearbejder til sidst hejse det hvide flag og give op.

Manden bag dette koncept, som får ernæringseksperter til at græde og slankepulver-producenter til at grine, hedder Haci Onurlu og kommer fra Tyrkiet. Vi møder ham i hans forretning på Istedgade, hvor der sælges ca. 60-100 burgere hver dag. Og selv om klokken ikke er mere end 17, vælter det konstant ind med kunder.

»Folk skal have noget for deres penge, og det får de her. Da jeg begyndte, var burgerne mindre, men jo større jeg lavede dem, desto flere kunder kom til, så jeg fandt hurtigt ud af, at folk kan lide kæmpe portioner,« fortæller ejeren Haci Onurlu, som spiser en tre-fire burgere om ugen.

Det store monster på to kg kan han dog ikke klare.

»Men vi havde en kunde, der sad herinde og spiste den på en halv time,« siger Haci og smiler.

McDonald's har han ikke noget til overs for.

Hjemmelavet og frisk
»Det er kunstigt, og der er alt muligt blandet i maden,« siger han og tilføjer stolt:

»Al vores mad laver vi på et produktionssted, og det er hjemmelavet og frisk, selv burgerbollerne og kartoffelbådene.«

Fortvivl dog ikke, hvis du ikke er en grovæder. Det er også muligt at bestille mindre portioner på Den Sorte Gryde.

»Ja, vi har skam almindelige burgere. Men de sælger ikke særlig meget, for folk elsker store mængder mad,« som Haci siger.

rbj@bt.dk