Det russiske forsvar vil genoplive Sovjetunionens ungdomshær. Fremover kan russiske skoleelever ned til 11-årsalderen smage på livet som soldat og tilegne sig et patriotiske sindelag blandt børn og unge i en tid med voksende spændinger mellem Rusland og Vesten.

MOSKVA: Efter skoletid kan russiske børn fremover trække i uniform, skyde til måls og lære at rense et kalasjnikov-gevær.

Sådan lyder tilbuddet fra Ruslands væbnede styrker til skolebørn ned til 11 år.

Eleverne kan også træne nærkamp, få undervisning i militær taktik og lære om militærhistorie.

Ruslands nye ’ungdomshær’ skal samtidig udbrede et patriotiske sindelag blandt russiske unge i en tid med voksende spændinger mellem Rusland og Vesten.

»At ære vore helte, beskytte vort lands frihed og uafhængighed og være patrioter og stolte russiske borgere,« lyder det i troskabseden for den nye ungdomsorganisation.

Eden blev søndag aflagt af de første 104 skoleelever mellem 11 og 17 år ved en ceremoni i byen Jaroslav nord for Moskva. Allerede til efteråret skal bevægelsen være landsdækkende, lyder den russiske regerings målsætning.

Ungdomshæren, på russisk ’Junarmija’, er opkaldt et lignende træningsprogram for skoleelever i Sovjetunionen. Modsat tidligere Kreml-støttede ungdomsbevægelser hører den nye organisation direkte under landets væbnede styrker.

Det russiske forsvarsministerium fremstiller det nye initiativ som et svar på »den store efterspørgsel efter patriotiske ideer og ønsker om at tjene fædrelandet«.

Ministeriet understreger, at den militære træning for skolebørn er frivillig og finder sted uden for skoletiden.

»Landet er fyldt med militær-patriotiske klubber. Junarmija skal systematisere dem og give dem identiske uniformer, symboler og troskabsed,« siger en talsmand for ministeriet til den russiske avis Gazeta.ru.

Krigen i Østukraine og Ruslands annektering af Krim-halvøen har ganske rigtigt givet nyt brændstof til talrige nationalistiske bevægelser i Rusland.

Samtidig fremstiller de statslige russiske tv-kanaler rutinemæssigt Vesten og NATO-landene som en aggressiv militær trussel mod Rusland.

Men ikke alle de nationalistiske grupper - nogle med kamperfaring fra Østukraine - er lige loyale over for Kreml.

Analytikere ser derfor også ungdomshæren som et forsøg på at tage kontrol med de nationalistiske strømninger få måneder før det kommende parlamentsvalg i Rusland.

Ungdomshæren blev omtalt første gang for bare to måneder siden samtidig med lanceringen af Ruslands nye Nationalgarde. Ifølge russiske parlamentsmedlemmer skal Nationalgarden blandt andet kunne indsættes i tilfælde af uro i forbindelse med valget til september.

Samtidig er den nye ’ungdomshær’ blot den seneste i en række Kreml-støttede ungdomsbevægelser, der har afløst hinanden de seneste 10 år.

Den nye bevægelse sigter dog efter en målgruppe, der er væsentligt yngre end tidligere. Foreninger af pårørende til russiske soldater advarer kraftigt mod at blande militærets interesser med små børns skolegang.

»Alle forsøg på at militarisere børn er en forbrydelse og en overtrædelse af gældende lov,« siger Valentina Melnikova fra foreningen af russiske soldatermødre til Gazeta.ru.

»Det er et tankeløst forsøg på at vende tilbage til sovjetisk ideologi. Hvem har brug for det?« siger hun.

Repræsentanter for den nye Ungdomshær samles i denne uge i Moskva for at forberede udbredelsen af bevægelsen til hele landet, oplyser Ruslands forsvarsministerium.