____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>Da 62-årige Mogens Jessen døde i Hedegårdens Butikscenter i Ballerup 9. september 2010, skete det på en 'mørk' plet i centret.

Denne dag virkede et kamera på torvet midt i centret ikke, og netop området, som dette kamera dækker, skulle blive det dødsleje, som centervagten KN og to gæster lagde Mogens Jessen på og holdt ham fast under deres svære kroppe gennem 20 minutter.

LÆS OGSÅ:
   
Her ignorerede tre-kløveret andre centergæsters advarsler om, at Mogens Jessen var blå i hovedet, hvilket BT afslørede allerede to dage efter dødsfaldet.

- Han er blå i hovedet. I skal slippe ham. Ellers dør han, genfortalte kioskejer Hafeez Abdul sin advarsel den dag, da Mogens Jessen efter et epileptisk anfald sprællede på gulvet i et halsgreb, med strips på benene og med tre svære mænd oven på sig.

- Du skal bare skrubbe ind og passe dit arbejde, lød svaret fra centervagten KN ifølge Hafeez Abdul.

Også to andre vidner beskrev lignende oplevelser af episoden.

- Det så meget voldsomt ud, og jeg tænkte: det her ender galt. Det værste var, at de sad og småsnakkede og smågrinede, forklarede et vidne til BT.

En anden - en 18-årig mand, der blot ønskede sit fornavn Mahir i avisen, var stadig meget berørt.

- Det er noget, jeg har med mig resten af livet. Vagten sad på hans bryst og tog kvælertag, sådan et head lock, sagde Mahir.

- Han var helt blå og gul i ansigtet. Vagten slap først, da han var bevidstløs.LÆS OGSÅ:

Mogens' dødskamp blev dog aldrig optaget af overvågningen, fremgår det af statsadvokatens afgørelse i sagen, som BT har fået aktindsigt i.

Statsadvokaten for Nordsjælland og Københavns Vestegn har - som BT i dag kan fortælle - indstillet efterforskningen. Hverken centervagten eller andre kan straffes for den 62-åriges død, der ifølge Retslægerådet kan være forårsaget af andet end de tunge kroppe vægt ovenpå den spinkle invalidepensionist - f.eks. epilepsien i sig selv eller 'hjertestop efter akut opstået hjerterytmeforstyrrelse' som følge af en betændelsesforandring, som Mogens Jessen havde i hjertekødet.

Eller med andre ord: Bare fordi Mogens Jessen blev blå i hovedet i løbet af de 20 minutter, centervagten og de gæster pressede ham i gulvet, kan det ikke udelukkes, at det ikke var de tre granvoksne mænds kropsvægt, der gjorde ham blå, men noget helt andet.

Mogens Jessens døtre har i dag klaget over statsadvokatens afgørelse til Rigsadvokaten. Især hæfter de sig ved, at en rekonstruktion af de 20 skæbnesvangre minutter ikke er forelagt Retslægerådet.

Statsadvokaten modsatte sig rekonstruktionen - ifølge en retsbog fra Retten i Glostrup fordi den er 'unødvendig' og 'ikke giver mening, når centrale aktører ikke ønsker at deltage (centervagten og en politiassistent, der senere kom til, red.) - men Østre Landsret gennemtrumfede den alligevel, da den 'kan have betydning' til 'afklaring af sagens faktiske omstændigheder'.

Rekonstruktionen blev gennemført 2. februar 2012 fra kl. 21 til ca. 01.30 i Hedegaardscentret, men selv om Retslægerådet ifølge BTs oplysninger havde udbedt sig at få tilsendt rekonstruktionen, er dette aldrig sket.

Vidneforklaringer fra den video, som i detaljer gengiver, hvad der tilstødte Mogens Jessen den dag i centret, indgår således ikke i Retslægerådets udtalelse, som statsadvokatens ellers 'særlig [har] lagt vægt på'.

I dagens BT forklarer konstitueret statsadvokat Gyrithe Ulrich dette med, at 'der var retsmedicinere til stede (under rekonstruktionen, red.). Det har ikke givet dem anledning til yderligere supplerende erklæringer.

- Dette er utilfredsstillende og uhensigtsmæssigt, skriver Mogens Jessens døtre i klagen til Rigsadvokaten, hvori de også betegner statsadvokatens undersøgelse af dødsfaldet som 'overfladisk' og 'uden et reelt ønske om at fastlægge et ansvar for den retsstridige og unødvendige fratagelse af Mogens Jessens liv'.

En række udsagn på videoen belyser - som kilder i centret også tidligere har fortalt til BT -  hvordan Mogens Jessen blev blå i hovedet og livløs under vægten af centervagten og de to gæster.

- Du er dum. Jo mere, du spræller, jo mere trykker jeg, siger centervagten i rekonstruktionen til epileptikeren og:

- Desto mere du spræller, desto mere klemmer jeg.

Den person, der spiller Mogens Jessen i rekonstruktionen - en ung, velbygget mand - anfører ifølge BTs oplysninger efter ca. otte af de 20 minutter under centervagten, at han lider af 'ilthunger'.

Blandt vidneudsagn er også en farvehandler, der oplyser, at Mogens Jessen var 'blålig' i ansigtet, mens han lå under centervagtens halsgreb.

Et andet vidne - en håndværker, der lagde strips om benene på Mogens Jessen - har fortalt, at den 62-årige overhovedet ikke bevægede sig, hverken arme, krop eller hoved.

En tredje beskrev, hvordan en oprørt ung mand - før politiet ankom - råbte til centervagten og de to gæster, at Mogens var blå i hovedet, og at de skulle give slip på ham.

Men rekonstruktionen blev altså aldrig sendt til Retslægerådet.

I stedet støttede Statsadvokaten for Nordsjælland og Københavns Vestegn sig til en udtalelse fra 1. december 2011 - altså tre måneder inden rekonstruktionen fandt sted.

- Betydningen for forløbet og dermed for dødens indtræden af det i sagen oplyste om fastholdelse af afdøde og den dermed forbundne mulige iltmangel som følge af ydre tryk kan ikke afgøres.

Mogens Jessens to døtre, Birgit Petersen og Anne Christiansen, håber, at Rigsadvokaten vil se anderledes på sagen - og inddrage rekonstruktionen.

- Det kan ikke være rigtigt, at man ikke vil undersøge sagen til bunds. Det er os, der står tilbage uden en far.

Da Mogens Jessen blev obduceret 10. september 2010, konkluderede obducenten, der havde fået hændelsesforløbet med 20 minutters fastholdelse på gulvet skitseret af politiet, at 'når obduktionsfundene sammenholdes med det i sagen oplyste, kan dødsårsagen meget vel være kvælning.’

Statsadvokaten for Nordsjælland og Københavns Vestegn konkluderer dog i sin redegørelse alligevel, at 'obduktionen ikke umiddelbart kunne fastslå dødsårsagen' entydigt.

- Der var med andre ord flere mulige, mâske konkurrerende dødsårsager, som har relation til afdødes eget sygdomsbillede, herunder især epilepsien ìnden episoden og uafhængigt af denne, står der i statsadvokatens redegørelse.