Hundehvalpe er sødest mellem 2-6 måned, viser nyt studie.

Når en hundehvalp er to måneder gammel, stopper moderen med at tage sig af den, og hvis hvalpen er født uden for et kærligt hjem, går den en kritisk periode i møde.

I modsætning til ulveungen, som ulveflokken bruger to år på at oplære i jagt, kan hundehvalpen kun se mod mennesket i håbet om overlevelse - og det er muligvis derfor, at hvalpens 'nuttethed' når sit klimaks, når den er mellem to og seks måneder.

Det foreslår et nyt studie, skriver The Washington Post, ifølge Videnskab.dk.

Omkring 85 procent af verdens hunde lever på gaden, og tidligere studier finder, at over 80 procent af dem ikke når at fylde 1 år.

Psykolog Clive Wynne fra Arizona State University, der forsker i hunde- og ulveadfærd, satte sig for at undersøge, hvad der lykkes for de resterende 20 procent.

Læs også på Videnskab.dk: Din hund bruger særlige ansigtsudtryk til at kommunikere med dig

En formodning lød, at hvalpenes mødre efterlader dem i nærheden af mennesker, der ikke kan lade være med at tage hvalpene til sig.

For at finde ud af, om hundene er mest nuttede på netop det tidspunkt, gjorde Clive Wynne og et hold studerende følgende:

De samlede fotosæt fra tre hunderacer: Jack Russell terrieren, hvid hyrdehund og Cane Corso.

Læs også på Videnskab.dk: Din hund forstår bogstaveligt talt, hvad du siger

Billederne var af hunde fra de blev født, til de blev otte måneder

51 studerende rangerede i alt 39 sort-hvid-billeder fra 'overhovedet ikke attraktiv' til 'meget attraktiv'

Nyfødte hvalpe scorede lavt, men herefter steg bedømmelsen af de lidt ældre hunde. Omkring uge 10 begyndte den igen at falde.

Læs også på Videnskab.dk: Træning, der fjerner fedtet

Hundene er altså mest nuttede på det tidspunkt, hvor de skal fravænnes moderens beskyttelse, mælk og pleje, men det nuttede look stopper igen, når de er gamle nok til at klare sig ved, for eksempel ved at rode i skrald.

Studiet har dog sine begrænsninger, indrømmer Clive Wynne.

Det fulde studie er publiceret i Anthrozoös.