Hunden er menneskets bedste ven.

Og sådan har det åbenbart været siden stenalderen, afslører resterne af en lille hund, der har været dødeligt syg med en infektion.

Da en hollandsk dyrlæge for nylig kiggede det gamle hundeskelet en ekstra gang efter i sømmene, fandt han tegn på, at den lille hund er blevet passet og plejet af sine mennesker. Det skriver det hollandske Leiden University i en pressemeddelelse ifølge Videnskab.dk.

Læs mere på Videnskab.dk: Døv neandertaler overlevede måske på sociale ydelser

Hundeskelettet blev fundet i starten af 1900-tallet i en grav, der også indeholdt resterne af en kvinde, en mand og endnu en hund, og som dateres 14.000 år tilbage i tiden, svarende til den tidlige stenalder.

Graven er det tidligste bevis for, at mennesker har holdt tamme hunde som følgesvende.

Det undersøgte skelet stammer fra en hund, der døde 28 uger gammel, men som ifølge dyrlægen har haft en alvorlig infektion allerede siden 4-ugers-alderen.

Læs mere på Videnskab.dk: Din hund forstår bogstaveligt talt, hvad du siger

De kan ikke afgøre, hvilken infektion der er tale om, fordi DNA'et fra virussen for længst er gået til grunde. Men virussen har efterladt karakteristiske skader på hundens tænder, hvilket vidner om et længere sygdomsforløb.

Uden hjælp til at holde sig varm, ren, forsynet med mad og vand kunne hvalpen aldrig have klaret sig selv i så mange uger, mener dyrlægen.

Derfor konkluderer han og hans forskerhold, at hundens mennesker må have passet på den igennem stort set hele dens korte liv.

Andre artikler på Videnskab.dk

Det får din hund ud af at se fjernsyn

Er min hund racist?

Hvorfor spiser hunde lort?