Danmarks Ishockey Unions sportschef, Jesper Duus, lægger ikke skjul på, at han følger sagen om den internationale olympiske komités udelukkelse af Rusland med spænding. I teorien kan Danmark nemlig ende med at overtage russernes plads i vinter-OLs  ishockeyturnering.

Får Danmark et mandligt ishockeylandshold med ved februar måneds vinter-OL i den sydkoreanske by Pyeongchang? Svaret blæser i vinden.

Men skulle man i Danmarks Ishockey Union få buddet på bekostning af Rusland, er sportschef Jesper Duus ikke i tvivl om, hvad svaret bliver.

»Så siger vi naturligvis ja. Det er en chance, vi ikke vil lade gå fra os,« siger han til BT og tilføjer:

»Men lad mig understrege, at det ikke er noget, vi i ishockeyunionen hverken har budgetteret med eller rent faktisk regner med bliver aktuelt.«

Vinter-OL åbnes 9. februar og fortsætter frem til 25. februar.

»Selvfølgelig følger vi situationen med stor interesse. Ganske vist ligger vi nummer 12 på verdensranglisten og har derfor pæne muligheder, hvis der skal indkaldes en reserve. Men så vidt jeg kan forstå, vil Hviderusland blive spurgt, før vi eventuelt bliver det,« siger Jesper Duus, der mener, at Danmark i Pyeongchang vil kunne stille med et konkurrencedygtigt hold.

»Vi vil rimeligt hurtigt kunne få stablet et okay hold bestående af spillere fra den danske, svenske og tyske liga på benene. Vores spillere i den amerikanske NHL-liga får vi næppe rådighed over, og så er det store spørgsmål, om vi kan have vores spillere i KHL-ligaen med,« siger Jesper Duus.

Jesper Duus (th.) er klar til at sende et dansk hockeyhold til OL i Sydkorea, mens det danske OL-holds chef-de-mission, Morten Rodtwitt, er mere forbeholden.
Jesper Duus (th.) er klar til at sende et dansk hockeyhold til OL i Sydkorea, mens det danske OL-holds chef-de-mission, Morten Rodtwitt, er mere forbeholden. Foto: Martin Sylvest Andersen
Vis mere

Som situationen er nu, har 12 hold kvalificeret sig til vinter-OLs ishockeyturnering for mænd. Sydkorea er som værtsland født deltager, og det samme er verdensranglistens otte bedste nationer; Canada, Rusland, Sverige, Finland, USA, Tjekkiet, Schweiz og Slovakiet.

Hertil kommer, at Slovenien, Norge og Tyskland har sikret sig adgangsbillet gennem vundne kvalifikationsturneringer.

Imidlertid er den russiske deltagelse blevet bragt i tvivl, efter den internationale olympiske komité tidligere på måneden udelukkede dem som konsekvens af afsløringerne om massiv dopingmisbrug.

I Danmarks Idrætsforbund var det danske OL-holds chef-de-mission, Morten Rodtwitt, så sent som i sidste uge i kontakt med IOC's administration.

»Jeg blev her orienteret om, at IOC sammen med de internationale specialforbund i øjeblikket kæmper for at finde ud af, hvad udtagelsesreglerne skal være i forhold til de pladser, der i forlængelse af Ruslands udelukkelse kan komme til at stå tomme. Her og nu er spørgsmålet, om OL-adgangsbilletten går over til næste 'rene' russer på listen, eller om den blive overdraget til næste land, der står i kø til kvotepladser.«

Er det ikke underligt, at man i IOC ikke er kommet længere i sine overvejelser om, hvordan udelukkelsen af russerne skal håndteres?

»Nej, jeg synes faktisk, at det er ganske forståeligt. Nu er der taget en overordnet beslutning om, at man ikke ønsker Rusland som nation med, men der er mange afledte konsekvenser af den beslutning, som man på administrativt niveau endnu ikke har haft mulighed for at forholde sig til. Det tager selvfølgelig noget tid at få disse retningslinjer på plads.«

Hvor stor er Danmarks chance for at få et hold med i den olympiske ishockeyturnering?

»Jeg kender ikke den endelige afgørelse, om Rusland stiller med et hold ved OL, eller om de bliver frataget sin plads. Men jeg ser det ikke som en særlig stor mulighed, at Danmark kommer med, og jeg har faktisk heller ikke lyst til at spekulere i det, fordi det over for atleterne vil være uhensigtsmæssigt. Jeg synes også, det vil være useriøst at skulle deltage med et ishockeyhold med kun en måneds varsel. Det kunne man ved EM 1992 med fodboldlandsholdet. At få samlet 18 spillere og gøre dem konkurrencedygtige til en så stor og betydningsfuld turnering som den olympiske er i vore dage meget vanskeligt.«

Men Danmark har jo ved en fire-nationers-turneringer i sidste måned i Østrig både besejret de olympiske ishockeylandshold fra såvel Sydkorea som Norge?

»Der var tale om en forberedelsesturnering, hvor de respektive hold fik prøvet nogle ting af. Mere tror jeg ikke, at man skal lægge i de resultater.«

Hvad nu, hvis Danmark får chancen i stedet for Rusland?

»Så tager vi naturligvis en snak med ishockeyunionen.«

Det var WADA, der i slutningen af 2015 afslørede systematisk og omfattende dopingmisbrug i Rusland. Det fik i første omgang det Internationale Atletikforbund, IAAF, til at udelukke Rusland fra al international atletik.

Skandalen bredte sig til også at omfatte andre atleter end atletikudøvere, men IOC valgte i fjor højst overraskende ikke at udelukke Rusland som nation fra sommer-OL i Rio de Janeiro.

Det skabte efterfølgende komplicerede processer i de enkelte specialforbund med at finde ud af, hvilke russere der skulle godkendes, og hvem der skulle afvises.