Hun blev fyret i Rumænien, men Anja Andersen og Pathfinder går snart i gang med nye projekter og kigger gerne mod øst igen.

Selv om det endte med en fyreseddel i Oltchim Altea, er Anja Andersen slet ikke færdig med Østeuropa, hvis hun selv skal bestemme. Lasse Zäll er chef i firmaet Pathfinder, hvor Anja Andersen er ansat, og ifølge ham er duoen allerede på jagt efter nye udfordringer.

- Vi fortryder intet. Vi er tændt af det, vi har lavet. Vi vidste, det kunne ende med en fyring, det skete også for Michael Laudrup i Moskva. Men det er bare på med kæden igen, når vi lige har haft et møde og snakket om, hvad har vi lært af det her. Det møde skal vi have tirsdag (15. i marts, red.), siger Lasse Zäll.

Pathfinder-bossen slår fast, at Anja Andersen har mod på mere.

- Anja har været jublende glad for det her. Spillerne i Oltchim det samme. Anja kommer hurtigt ovenpå igen, og jeg tror bestemt ikke, vi har sat vores fod i Østeuropa for sidste gang. Der går måske en uge, inden vi tager fat på næste projekt, men interessen for at tilknytte Anja er stor mange steder, vi skal nu finde ud af, hvor vi skal bruge kræfterne, siger Lasse Zäll.

En af mulighederne kunne være Boducnost i Montenegro. Her spiller superstjernen Bojana Popovic, som kender Anja Andersen godt fra deres fælles fortid i Slagelse.

- Popovic ved, hvad Anja kan, så det kunne blive næste projekt. Snakken fortsætter i Østeuropa om, at der måske er noget, der er endnu bedre end østeuropæisk stil. Det behøver ikke være håndbold, vi laver også meget andet, og Anja skal også bruge kræfter på andre ting. Vi arbejder med nye måder at gøre tingene på – med at sætte ny udvikling i gang, og det kan også være indenfor andre holdsportsgrene som fodbold og ishockey, siger Lasse Zäll.

Direktøren ved, det er svært at komme fra Vest og revolutionere noget i Øst.

- Revolutioner kommer oftest indefra, men vi tror, vi har sat noget i gang, så en anden klub kommer og siger, at de er klar til at gøre noget – og har hele ledelsen bag sig. Men næste gang tjekker vi ikke bare en, to, tre gange – men fire eller fem gange, at de så også mener det, når de siger, at de er klar til forandringer, siger Lasse Zäll.