I fem år har vi hørt om Nicolas Winding Refns 'Valhalla Rising'. Nu er filmen her omsider. Det er et mesterværk.

Mads Mikkelsen spiller den tatoverede, stærke, seje og stumme viking One-Eye. Han slipper løs fra sine herrevikinger, der bruger ham til mand mod mand-kampe i bedste gladiatorstil. I marken møder han en gruppe kristne vikinger, der er på vej til en ny verden for at udbrede deres budskab. Og i de blindes rige er den enøjede som bekendt konge.

Meget mere historiefortælling er der ikke på færde, men så meget desto mere er der alligevel at komme efter i en voldsom, dyster, fascinerende film, hvor vikingerne hele tiden synes at stå i mudder til knæene og med tunge håndvåben i hænderne.

'Valhalla Rising' er et visuelt spændende bud på vikingetiden i en rugende koger af en voldsom meditationstur gennem afpillede og fjerne historiske landskaber. Guiden er en sammenbidt og fokuseret Mads Mikkelsen, der når et nyt spændende niveau i sit spil, fordi han er forment brugen af sin ellers rappe moderne (og ofte lidt monotone) replik.

Vi er ude i et filmisk grænseland mellem 'Manden de kaldte hest', hvor en hvid mand tager kampen op mod indianernes ritualer. 'Kampen om ilden' hvor stenaldermennesker og veludviklede aber kæmper mod hinanden med mammutknogler. Og Jim Jarmush' 'Dead Man'. Westernfilmen hvor alle kreative beslutninger blev taget stik modsat store kulisser og mange statister.

Vi er ude hvor almindelig historiefortælling er sat ud af spil og hvor den kunstneriske kompromisløshed hersker i hvert eneste billede.

At lave en syret film til 35 mio. kr. om vikinger i venstre grøftekant er en velkommen fuckfinger til den etablerede filmindustri - og en stor glæde for dem, der går i biografen efter det nyeste nye. Filmens producent og distributører må rive sig i håret, for 'Valhalla Rising' har en målgruppe så lille, at den næsten ikke er til at få øje på.

Enten vil du røvkede dig eller ile ud af biografen og anbefale filmen vidt og bredt til dine eventyrlystne filmvenner. Jeg går selv i gang med det sidste nu, og jeg stopper ikke lige med det første.

'Valhalla Rising', Danmark/England 2010. Instr.: Nicolas Winding Refn. Premiere i København, Århus, Odense og Aalborg.


Premiere i København, Århus, Odense og Aalborg.


'Valhalla Rising', Danmark/ England 2010.
Instruktør.: Nicolas Winding Refn.