Det er oftere gæster, der smitter, end det er dårlig mad. Her er fem gode råd til, hvordan du undgår at blive smittet ved buffeten.

Foto: Statens Serum Institut
Vis mere

Søren står for den varme leverpostej, Hanne tager flæskesteg med, og Michael kommer med risalamande.

Årets julefrokost-sæson er i fuld gang. Og selvom det kan være svært at huske mellem snapsene, så kommer Statens Serum Institut i en pressemeddelelse med fem råd til, hvordan du kan undgå at få madforgiftning, når der er julefrokost. Det skriver Videnskab.dk.

Sidste år blev der faktisk registreret 355 mennesker, som var blevet smittet med en virus fra en buffet. Og det var altså ikke, fordi der var noget galt med maden. Virussen stammede fra de andre buffetgæster, skriver Statens Serum Institut, SSI, i en pressemeddelelse.

Mere bestemt er der tale om norovirussen. Og det er en tarvelig fætter.

Læs også på Videnskab.dk: Julefrokost: Sodavand kan sparke din promille i vejret

Mavesmerter, der kommer ud af det blå. Kvalme, diarré og opkast er ifølge SSI, hvad du kan forvente, hvis norovirussen har sneget sig fra julebuffetten og ind i din krop.

Ifølge pressemeddelelsen er norovirussen meget smitsom og smitter gennem mennesker. Gerne, hvis man rører det samme som de smittede eller spiser af den samme mad.

Læs også på Videnskab.dk: Kaffe gør din julefrokostbrandert værre

Hvis du gerne vil undgå, at julefrokosten skal ende på lokummet, kan du herunder finde en print-selv-udgave af SSI's fem råd.

Læs også på Videnskab.dk:

Lang penis giver flere orgasmer

Sådan fik Angelina Jolie genskabt brysterne

Hvornår går Yellowstones supervulkan i udbrud igen?