Hører du til dem, der har ti tommelfingre, så vil du blive imponeret over 16-årige Lasse Røndbjergs fingerfærdigheder. Han er en af Danmarks bedste sports stackere, og da BT møder ham, er han da også iført sin landsholdstrøje.

BT fylder 100 år. Derfor tester vi, hvad danskerne kan på 100 sekunder. Hvor mange gange kan Lasse Røndbjerg stacke kopper i sports stacking på 100 sekunder? Få svaret i videoen.

Til daglig er Lasse Røndbjerg en helt almindelig dreng, der lige er startet i 1.g på Rosborg Gymnasium. Og så er han rigtig, rigtig dygtig til sports stacking. Lige siden han var lille, har han fiflet med alt fra yoyoer til professorterninger, og derfor var der heller ingen hævede øjenbryn fra forældrene, da han faldt for denne sportsgren.

For dem, der endnu ikke kender sports stacking, går sporten kort fortalt ud på at stable kopper i store eller små tårne, for derefter at samle kopperne i en stak igen hurtigst muligt. Man kan konkurrere både enkeltvis, på tomands- eller firemandshold. Og så er det noget af et aldersspænd i sporten. I Danmark er den yngste spiller tre år, mens en 83-årig dame er alderspræsident.

»Der var en, der viste mig sports stacking på YouTube. Der fik jeg interessen og startede med køkkenkrus,« fortæller Lasse Røndbjerg om dengang, han opdagede sports stacking for første gang for fem år siden.

Den fingersnilde dreng blev hurtigt meget optaget af at udvikle sine evner og øvede sig fra han vågnede til han gik i seng. Det skulle vise sig at være en god idé. For Lasse Røndbjerg deltog nemlig i 2013 i en konkurrence i Bruuns Galleri i Aarhus, hvor han vandt en tur til VM i Sydkorea.

Siden da blev han også optaget på det danske sports stacking-landshold, og han har en reol fuld af pokaler og medaljer hjemme i Vejle.

»Det er lidt af et privilegie at have landsholdstrøje på. Der er bare noget over at landsholdet tropper op til en turnering, hvor yngre børn, der lige er startet, ser en landsholdstrøje,« fortæller Lasse Røndbjerg om den stolthed han føler, når han er iført den rød-hvide trøje. Trøjen har han både båret til VM i Sydkorea og i Tyskland.

Selv øver Lasse Røndbjerg sig på værelset derhjemme, da der endnu ikke er nogen klubber i Jylland. Fordi han, efter eget udsagn, nu har meget rutine i sporten behøver han ikke at øve sig hver dag længere. For at klare sig godt til et stævne, træner han cirka en time om dagen op til turneringerne, hvor det aldrig er helt til at sige, hvem man ender i finalen mod.

»Selve turneringerne er inddelt efter køn og alder. I sidste ende går det op i en højere enhed, hvor man starter i en indledende runde i sin aldersgruppe. Så konkurrerer man mere i aldersgrupper. De hurtigste tre personer – både piger og drenge – kommer op mod hinanden til sidst, og her er alderen ligegyldig.«

I Danmark er der indtil nu to klubber, hvor man kan gå til sporten, der allerede er et hit i USA. Faktisk er den nogle steder en del af idrætsundervisningen i skolerne, og de helt store amerikanske stjerner laver både bilreklamer og er sponsoreret af fastfoodkæder som McDonald’s.