Der er et omfattende oprydnings- og sikringsarbejde undervejs, mens ledelsen forsøger at holde fanen højt efter weekendens voldsomme brand i Illums Bolighus.

Ser man bort fra afspærringen og de mange arbejdsfolk, der i en lind strøm slæber bjælker og andet byggemateriale ind i bygningen, så kan man knap nok se nogle tegn fra gaden af, at en af Københavns mest kendte butikker i weekenden blev raseret af en voldsom brand.

Set indefra ligner Illums Bolighus dog langt fra sig selv. Der hænger stadig en skarp lugt af røg i luften, hele den ene side af lofter og paneler bærer tydelige tegn på vandskader, og store dele af bygningen er stadig afspærret, mens håndværkere arbejder hårdt for at stabilisere etagerne.

På fjerde sal inspicerer administrerende direktør, Henrik Ypkendanz, de skadede møbler iført en sikkerhedshjelm. Da han får øje på Berlingskes udsendte, tvinger han et smil frem.

»Der bliver arbejdet på fuldt tryk, men humøret er altså stadig højt,« siger han insisterende, mens han begynder at hegne området af med et afspærringsbånd.

Han haster dog videre for at mødes med butikkens forsikringsselskab.

Sofie Molls, marketingschef i Illums Bolighus, har trods det store oprydningsarbejde tid til at komme med et lidt længere budskab:

»Vi er optimistiske og regner med at holde brandudsalg sidst på ugen. Selvfølgelig under forudsætning af, at det er sikkert at færdes i huset. Vi lukker ikke et hus op, der er farligt.«

Millionskader

Værst er det gået ud over butikkens fjerde etage. Det var nemlig i taget, at branden brød ud, hvilket har fået en del af tagkonstruktionen til at styrte ned midt i den fine møbeludstilling.

Længere nede af gangen kan man endnu skimte det gabende hul i loftet, som branden har efterladt.

»Politiet er deroppe nu for at undersøge »gerningsstedet«, som det hedder. De har skrappe folk til at finde ud af, hvad der har forårsaget skaderne, men vi ved det ikke endnu,« fortæller Sofie Molls.

En håndværker fortæller, at han og flere kolleger arbejdede uafbrudt til klokken halv tre om natten for at stabilisere den skadede bygning med træstolper, der skal sikre mod flere sammenstyrtninger.

De dyre udstillingsvarer er nødtørftigt blevet stuvet sammen og ligger hulter til bulter i store bunker, som håndværkerne må navigere udenom.

»Vi reddede kobberkoglen ud i ét stykke, men den i glas klarede sgu ikke turen,« fortæller en håndværker til en af de ansatte i Illums Bolighus.

Han refererer til udstillingen af Poul Henningsen-designerlamper, der mildest talt har fået en hård medfart. Det, der nu er en bunke glasskår på gulvet, bar engang et prisskilt på knap 200.000 kroner. Koglen af kobber, der blev reddet, er knap så værdifuld. Den står til en værdi af omtrent 60.000 kroner.

Vandskaderne er værst

Sofie Molls fortæller, at der udelukkende har været brand i bygningens tag. Der har altså ikke decideret været ild i nogen møbler. Mange er dog slemt medtaget efter at være blevet udsat for vand, røg og hårdhændede brandmænd:

»Altså når der er brand, så er man ligeglad med, om det er en billig eller dyr lampe – den bliver bare flået ned, så man har adgang til brandstedet. Det er derfor, at der ser meget ramponeret ud deroppe,« fortæller Sofie Molls.

Hvad sker der med møblerne, som er stuvet sammen deroppe?

»De mest medtagne møbler bliver smidt ud eller brændt. Det er noget, som forsikringen vurderer. De produkter, der bliver solgt på et eventuelt brandudsalg, er alle nogle, som vi kan stå inde for. Selvfølgelig vil kunderne vide, at det for eksempel er et sæt sengelinned, der kan lugte lidt af røg. Men vasker man det, så lugter det ikke mere.«

Selvom der ikke bliver solgt nogle designermøbler foreløbig, er der et leben af mennesker på arbejde. De ansatte hjælper til med oprydningsarbejdet, og der er sågar mødt folk op fra den søsterbutik, Illums Bolighus har i Lyngby.

»Bolighuset er lidt specielt. Der er mange, der har arbejdet her i 10, 20 eller 25 år. Folk har en kærlighed til huset og til brandet, så i går (søndag, red.) hvor vi bestemt ikke fik løn, kom hele chefgruppen og mange, mange medarbejdere løbende for at få sat billeder på, hvor slemt det stod til,« fortæller Sofie Molls.