Når du ser et tæppe af de såkaldte blågrønalger på vandoverfladen, indbyder det ikke ligefrem til en svømmetur. Men en ting er, at det - rent ud sagt - ser klamt ud, men algerne er også giftige.

Det fortæller direktøren i Bæredygtigt Landbrug Vagn Lundsteen. Han har specialiseret sig i de giftige blågrønalger, der lige nu lever i bedste velgående i solskinnet og det lune hav.

- Bornholm er hårdt ramt, og her kan man virkelig se det blågrønne tæppe 10 meter ud fra kysten. Og de er også nået til København, hvor kan man se dem fra luften, det her tynde lag, der ligger. Man kan også se skibene trække spor gennem algerne, siger han og oplyser, at man forventer, at vi i sommeren 2013 vil se den største udbredelse af blågrønalgerne siden 2002.

Farligt for dyr og mennesker

Og blågrønalgerne kan altså være farlige for både dyr og mennesker.

Der findes ingen kendte dødsfald blandt mennesker i Danmark som følge af blågrønalge-forgiftning, men der er jævnligt er hunde, der dør efter at have kastet sig ud i algesuppen. Formentligt fordi de efter en svømmetur slikker pelsen ren.

Kommer man til at tage en slurk af algesuppen, kan det fremkalde allergiske reaktioner og ubehag, og der er en række symptomer, man kan være opmærksom på, hvis man har været i kontakt med algerne. En blågrønalgeforgiftning minder ifølge Vagn Lundsteen lidt om at have tømmermænd:

- Det er faktisk sådan lidt ligesom 'dagen derpå'. Man får hovedpine, kvalme og ubehag. Hvis man bliver rigtig dårlig efter en tur i algefyldt vand, bør man selvfølgelig søge læge, hvor man kan få en modgift.

Lever af fosfor

I daglig tale hedder de blågrønalger på grund af farven, og fordi de opfører sig som alger, men det er ikke helt korrekt. Algerne er nemlig i virkeligheden bakterier - cyanobakterier. De små bakterier klynger sig sammen, og deraf kommer det tynde blågrønne lag på vandoverfladen. Bakterierne formerer sig så længe, der er fosfor, der blandt andet findes i urenset spildevand. Det er også en del af  forklaringen på, hvorfor det netop er kysterne ved Østersøen, der bliver hårdest ramt.

- I Rusland er der meget få rensningsanlæg, så de russiske floder, der har udløb i Østersøen, bærer meget fosfor med sig, som algerne så lever rigtig godt af, forklarer Vagn Lundsteen, der desuden har en god huskeregel, hvis man er tvivl, om det er farligt at bade i vandet:

Gode råd

- Går du ud til knæene, og du ikke kan se dine tæer, skal du hverken sende dine børn eller dyr i vandet, for så er der alger i vandet. Vær især opmærksom hvis der er et hvidt lag skum på overfladen, for det betyder, de rigtig ligger og hygger sig.

- Det er også en god idé at bade om morgenen, hvor vandtemperaturen er lav, for algerne blomstrer op i varmen, råder Vagn Lundsteen.

Der er heldigvis varslet regn om nogle dage, og det kan få blågrønalgerne til at forsvinde lidt, da regn og blæst kan få dem på dybere vand, men ifølge Lundsteen betyder det ikke, at algerne dør.

- Det vil være mindre synlige, men når det bliver vindstille og varmt igen, vil de altså komme frem igen, siger han om den blågrønne plage.