Småbørnsforældre bør som i Sverige have ret til at gå på deltid for at lette hverdagen. Det mener forældre til tre, Lotte og Sebastian Jørgensen. Hun har to gange fået afslag på at arbejde deltid.

Tre piger sidder med fødderne trukket op under sig i sofaen, fordybede i deres iPads, og giver os voksne tid til midt i ulvetimen at tale om, hvad ægteparret Leick Jørgensen fra Virum mener om regeringens familiepolitiske budskab: At forældre skal kunne købe sig til et mindre presset liv, og at den ikke vil sikre forældre at kunne arbejde mindre.

43-årige Sebastian Jørgensen, projektleder i Novo Nordisk, og Lotte Leick på 39, som er ansat i Lægemiddelstyrelsen, er skuffede.

»Det provokerer mig, Det er jo ikke penge, vi mangler. Det er netop tid,« siger Lotte Leick. Tid til Selma på fem og tvillingerne Thora og Cecilia på tre. Tid til madlavning, tøjvask, madpakker.

Parret har afprøvet regeringens metode til bedre balance i hverdagen og har haft au pair i to år. Men energien har ikke rakt til igen at integrere en person fra en anden kultur. I dag har de barnepige to gange om ugen. Men far eller mor skal stadig tidligt hjem og lave mad. Helst vil parret lade Lotte gå på deltid og arbejde 32 frem for 37 timer om ugen. Men hun kan ikke undværes på jobbet, har af­slaget lydt.

»Det er som om, at enten kan man arbejde fuld tid, eller også må man lade helt være og gå hjemme,« siger hun.

Men det er ikke det, Lotte Leick, som også har en ph.d., vil. Hun så gerne, at deltid kunne blive en lovfæstet ret for forældre til børn under otte år, ligesom det er i Sverige. Hendes mand stemmer i:

»Skal arbejdsmarkedets parter selv klare det ved overenskomstforhandlinger, tager det jo hundrede år, før alle faggrupper er igennem,« siger han.

Se videoen: Verdens sureste baby? Først til sidst lykkedes det forældrene at opmuntre den lille bandit

Regeringens budskab harmonerer slet ikke med, at politikerne i øvrigt gerne ser, at danskerne får flere børn og gerne tidligere, mener Lotte Leick:

»Der har lige været den kampagne, der hed »Knald for Danmark«. Men vi skal ikke have tid til at passe børnene, og de skærer ned på institutionsområdet. Samtidig bliver det sværere for unge at få børn, mens de studerer, på grund af fremdriftsreformen.«

»Det er som om, der er opstået en konsensus om, at det skal være hårdt at have børn. Jeg kan ikke forstå, man ikke gør mere for at gøre det mere attraktivt at få børn,« siger Sebastian Jørgensen.