Franske Toys 'R' Us-butikker fjerner disse dage alle virkelighedstro legetøjsvåben fra hylderne efter bølgen af terrorangreb i Paris. I danske legetøjsbutikker er det netop blevet officiel politik ikke at have legetøj, som »associeres med moderne krigsførsel, terror eller gadekriminalitet«.

Der er ingen grund til at lede på hylderne i Fætter BR eller Toys 'R' Us, hvis der står virkelighedstro legetøjsrifler eller maskinpistoler på børnenes ønskelister op til jul.

Mens de franske Toys 'R' Us-butikker i øjeblikket fjerner alle replikaer af moderne skydevåben fra legetøjsarsenalerne, er de virkelighedstro plastikvåben allerede blevet fjernet fra danske legetøjsbutikker de seneste år.

Det fortæller Liselotte Gjerdrun Carlsen fra det danske firma Top Toy, der driver Fætter BR- og Toys 'R' Us-butikkerne i de nordiske lande.

»Det har vi allerede gjort. I 2013 gik vi i gang med at lave en etisk produktpolitik, og i den forbindelse gennemgik vi vores sortiment for produkter, vi ikke ville have i vores butikker, og der besluttede vi, at vi ikke ønskede legetøjsvåben, der kunne associeres med moderne krigsførsel, terror eller gadekriminalitet. Det etiske regelsæt har vi nu fuldt ud implementeret, så i dag har vi slet ikke den type legetøj,« siger Liselotte Gjerdrum Carlsen og understreger, at de danske Toys 'R' Us-butikker er drevet uafhængigt af de franske legetøjsforhandlere.

Ifølge Top Toy-talskvinden har virksomheden offentliggjort den etiske produktpolitik i oktober 2015 og har i løbet af de seneste år udfaset den slags legetøj.

»Selvfølgelig har vi legetøjspistoler til rollelege som cowboy-indianer og røver-og-politi, lige som vi har lyssværd i vores Star Wars-univers, og vi har piratsværd og farvestrålende vandpistoler. Men de legetøjsvåben, som kan associeres med moderne krigsførsel, dem har vi slet ikke længere,« siger Liselotte Gjerdrun Carlsen og tilføjer, at Top Toy i samme ombæring også har sløjfet legetøj, »der promoverer brug af alkohol og tobak«.

»Det er vigtigt for os at fremstå som en ansvarlig virksomhed. Vi vil gerne have, at når folk kommer ind i vores butikker, at de opfatter os sådan. Derfor er der produkter, vi ikke ønsker i vores sortiment. Vi anerkender til fulde, at børn leger de her rollelege, som jeg nævnte før, og det er både sundt og naturligt for børnene. Men vi ønsker ikke, at vores produktsortiment bliver associeret med moderne krigsførsel, med terror og med gadekriminalitet,« siger Liselotte Gjerdrum Carlsen.

Var der en særlig begivenhed, som fik jer til at lave den her etiske produktpolitik?

»Der har jo været mange grimme begivenheder gennem de seneste år. Jeg kan ikke pinpointe én af dem bestemt, men selvfølgelig er vi også opmærksomme på, hvad der sker i verden omkring os,« siger Liselotte Gerdrum Carlsen.

Den franske filial af Toys 'R' Us-kæden, som driver 48 butikker i landet, meldte i går ud, at butikkerne har fjernet de virkelighedstro legetøjsvåben som en direkte konsekvens af, at de franske politistyrker stadig er ved at efterforske de voldsomme terrorangreb i Paris 13. november, som har kostet 130 mennesker livet.

»Vi tager beslutningen for at undgå, at det her legetøj kunne blive fejlfortolket som rigtige våben, og dermed kunne blive til forvirring for politistyrkerne,« lyder det fra firmaet bag de franske legetøjsbutikker ifølge Tv2.