Det er ikke kun værtshuse på Nørrebro, der den seneste tid har været udsat for chikane og afpresning. Hos kaffebaren Vi Mødes Gennem Ruden er ejerne blevet opfordret til at lave en dækhistorie for at undgå krav om »beskyttelsespenge«.

Tre mænd kom de ind. Den enes ansigt var maskeret af et tørklæde, han havde hevet helt op under øjnene. Sammen med en af de andre gik han frem til kassen, mens den tredje holdt vagt i døren. De ville tale med ejeren af café Vi Mødes Gennem Ruden på Ydre Nørrebro, sagde de - og det drejede sig om penge.

»De sagde ikke direkte, at det var beskyttelsespenge, men det kan man jo godt regne ud,« siger en af cafeens to ejere i dag om episoden.

Det var ham, der stod bag disken den oktoberdag sidste år, hvor chikanen begyndte på den lille kaffebar i Heimdalsgade. Ejeren ønsker ikke at stå frem med navn af frygt for at blive opsøgt af grupperingen.

»Jeg gik i baglås og blev sådan lidt shaky. Selvom de ikke kom med deciderede trusler, var de meget insisterende, og jeg ved jo godt, hvorfor de var her,« fortæller han.

Dengang havde cafeen kun eksisteret i to måneder, men de to ejere var allerede blevet advaret om, at den slags episoder kunne forekomme.

Vidste det ville komme

Derfor havde de også allerede inden åbningen – blandt andet efter råd fra politiet - brygget en dækhistorie sammen, hvis der skulle komme trusler og chikane.

Af hensyn til sikkerheden på cafeen har Berlingske valgt ikke at gengive dækhistorien.

»Jeg var faktisk ikke i tvivl om, at folk fra grupperingen ville komme. Det må jeg indrømme. Jeg vidste, at det var et spørgsmål om tid,« siger han og begrunder sin mistanke med et årelangt kendskab til miljøet omkring Heimdalsgade og banderne i området.

Der er ifølge ham tale om en gruppering af primært 18-20-årige mænd, der holder til på Ydre Nørrebro.

Tre gange siden episoden i oktober er mænd fra grupperingen vendt tilbage og har spurgt efter caféens ejer. Alle tre gange har de to ejere fortalt deres dækhistorie, og mændene har efterfølgende forladt stedet med uforløst sag.

Desuden har der været episoder, hvor mænd fra grupperingen har væltet blomster på cafeens udendørs borde, har kastet tomater efter et homoseksuelt par ved cafeen og en person fra gruppen har taget kvælertag og skubbet cafeens anden ejer, efter at en håndfuld mænd fra grupperingen forsøgte at stjæle en lyskæde fra cafeen, remser café-ejeren op.

Frygter, de ringer på hoveddøren

»Vi har jo ikke været ligeså udsatte som Mucki Bar - endnu. Men jeg ved godt, at det er der, det kommer til en dag, hvis vi ikke gør noget. Så er det os, der får et kanonslag ind ad døren, smadrede ruder eller krav om 60.000 kroner i beskyttelsespenge.«

Mucki Bar er flere gange over de seneste måneder blevet udsat for afpresning. De er blevet mødt af mænd med tildækkede ansigter, som har krævet 60.000 kroner i beskyttelsespenge, der er blevet smadret ruder med brosten, og kastet en cykel op mod facaden. Det fortalte Radio24syv onsdag.

Tre uger forinden gik ejerne af Vi Mødes Gennem Ruden til politiet med deres oplevelser af chikane for første gang. Ejeren blev afhørt, og fortalte om alle de tidligere sager. At han ikke kontaktede politiet før, skyldes ifølge hans egen udlægning, at der ikke har været tale om konkrete, formulerede trusler, når mændene har opsøgt caféen, men at truslerne kun lå latent.

»Det her er så grænseoverskridende. Jeg har lyst til at gå ud med kampfaner og sige, at vi ikke finder os i noget. Men min frygt er, at de så står og ringer på min hoveddør en dag,« siger café-ejeren.

Han understreger, at det i hans optik langt fra »kun« er værtshuse og hans café, som grupperingen går efter.

»Det handler slet ikke om udskænkning af alkohol, som mange ellers tror. Det har vi jo heller ikke her. Det handler om territorium. De tror, det er deres gade, men det er det jo ikke. Det er vores allesammens,« siger han, der midt i konflikten dog kan glæde sig over, at cafeen i år er nomineret til prisen som Byens Bedste Café.

Politi: Ikke et stort problem

Hos Københavns Politi er man bekendt med chikanen på Vi Mødes Gennem Ruden, men politiet har ikke indtryk af, at der er tale om et generelt problem med chikane og afpresning i Heimdalsgade.

Tilbage i 2014 stemte politiet dørklokker i området for netop at finde ud af, om nogen var udsat for afpresning.

»Dengang kom der ingenting frem, og vi har ikke indtryk af, at der er sket nogen forandring som sådan siden,« siger Allan Nyring, ledende politiinspektør.

»Der er nogle mindre episoder ala dem, du beskriver her, som popper op i ny og næ, og hvor det tit er lidt uklart, præcist hvad der er sket,« siger Allan Nyring.

Politiet erkender dog, at der potentielt kan være et mørketal.

»Vi oplever, at nogen af dem, der bliver truet, ikke vil fortælle, hvad der er sket. De vil måske gerne fortælle det til ejeren af stedet, men ikke til politiet. Og så er det jo svært for os at føre bevis for,« siger han og understreger, at politiet opfordrer til, at man altid går til dem ved chikane- og afpresningssager.

Den ledende politiinspektør kender ikke til det konkrete råd om at lave en dækhistorie, som café-ejeren skulle have fået blandt andet fra politiet, men »det kan meget vel være et råd, man giver i lokalpolitiet,« siger han.

Berlingske forsøger at få en kommentar fra Nørrebro Nærpoliti.

Redaktionen er bekendt med café-ejerens identitet.