Flere kvinder har følt sig forulempet af asylansøgere fra teltlejren i Thisted, og det har onsdag fået lokalpolitiet til at rykke ud til lejren og fortælle om god opførsel – både i nattelivet og generelt.

Journalister var forment adgang til mødet, som var obligatorisk at deltage i for asylansøgerne. Men leder af asylcenteret, Anders Brolev, var til stede, og han fortæller, at en lokal betjent orienterede beboerne om lovgivningen helt grundlæggende, men også om etiketten for, hvordan man skal opføre sig i nattelivet.

»Vi snakkede selvfølgelig om, hvordan man tiltaler piger, hvordan et nej er et nej, og at man skal respektere kvinder i Danmark. Det vidste mange af dem jo godt, og de fleste er kede af, at der har været de her problemer,« siger han.

Mandlige asylansøgeres opførsel står højt på dagsordenen i Europa efter flere hundrede kvinder har anmeldt overgreb begået nytårsaften i Køln. Herhjemme har der ikke været rapporteret om lignende tilfælde, men det står klart, at flere nordjyske kvinder føler sig utrygge ved nogle mandlige asylansøgeres opførsel. Et problem, der genkendes i Sønderjylland, hvor diskoteksejere også fortæller, hvordan nogle mandlige asylansøgere har svært ved at respektere kvinder i nattelivet, rapporterer TV Syd onsdag.

Situationen er blevet optrappet

Mødet i teltlejren i Thisted er kommet i stand, fordi byen har oplevet »udfordringer i nattelivet i Thisted by og også i byens butikker«, fortæller Anders Brolev.

Ifølge Berlingskes oplysninger er der blandt andet tale om episoder, hvor asylansøgere har danset meget tæt op af danske kvinder i nattelivet, og hvor asylansøgere har ventet på kvinder uden for barer og butikker for dernæst at følge efter dem for at komme i kontakt.

»Der har været hændelser, hvor lokale borgere har følt sig utrygge i mødet med vores beboere. Det har vi selvfølgelig reageret på for at forebygge, at det sker igen,« siger Anders Brolev.

Myndighederne har løbende fulgt situationen, som de seneste dage er blevet optrappet på grund af hændelser sidste weekend. Politiet lader dog forstå, at mødet denne onsdag har været planlagt i nogen tid og ikke skyldes den nuværende medieomtale af sagen. Desuden har politiet ikke modtaget nogen anmeldelser om konkrete overgreb.

»De er rigtig kede af det«

Ved informationsmødet onsdag var asylansøgerne, der har forskellige nationaliteter, meget lydhøre.

»De tog det alvorligt. De lyttede og forstod, og efterfølgende rejste flere af dem sig op og sagde undskyld. De sagde, at de er meget taknemmelige for det, de får her, og at de er rigtig kede af, at der er nogle få, der ødelægger det for så mange,« fortæller Anders Brolev.

Da Berlingske efter mødet snakkede med nogle af de unge mænd, påpegede en ung iraner, der kun har været på centeret fem dage, at: »Der er nogle af dem, der bor her, som ikke kan finde ud af at opføre sig ordentligt«.

Asylcenteret i Thisted har plads til i alt 368 asylansøgere. De fleste er enlige mænd, og de er indkvarteret i 25 opvarmede telte og en tidligere gymnastiksal. Det såkaldte asylnødcenter har været drevet siden november 2015.

Beboere på asylnødcenteret får hver dag serveret tre måltider, og hver 14. dag får de enlige mænd udbetalt et beløb på 128 kroner, hvis de deltager i den daglige rengøring af lejren. Dagene går derudover med undervisning i dansk og undervisning i, hvordan det danske samfund fungerer.