Donald Trumps udtalelser om sportsudøvere, der nægter at stå op under afspilningen af den amerikanske nationalhymne, 'The Star-Spangled Banner', har vakt furore i den amerikanske sportsverden.

Det fik USA's præsident at mærke søndag, hvor der traditionen tro bliver spillet mange kampe i NFL, ligaen i amerikansk fodbold.

Ifølge nyhedsbureauet AP valgte over 100 NFL-spillere søndag at knæle under nationalhymnen i forbindelse med kampe. Og spillere fra alle hold markerede deres utilfredshed med præsidenten. Det gjaldt dog ikke Alejandro Villanueva fra Pittsburgh Steelers.

 

Ud over at være kaptajn i den amerikanske hær og dekoreret krigshelt er Villanueva offensiv linjemand for Steelers.

Med hånden på hjertet stod han så der. Helt alene. Og så endda på et stadion ved navn Soldier Field.

Hans holdkammerater havde valgt at blive væk fra den rituelle afspilning af den amerikanske nationalmelodi før kampen mellem Steelers og Chicago Bears, men Villanueva valgte at trodse beslutningen og stillede sig lige uden for spillertunnellen og sang med lige indtil sidste strofe, hvorefter resten af holdet løb ind på banen til massive buhråb.

CHICAGO, IL - SEPTEMBER 24: Alejandro Villanueva #78 of the Pittsburgh Steelers stands by himself in the tunnel for the national anthem prior to the game against the Chicago Bears at Soldier Field on September 24, 2017 in Chicago, Illinois. Joe Robbins/Getty Images/AFP == FOR NEWSPAPERS, INTERNET, TELCOS & TELEVISION USE ONLY == Vis mere

Senere fulgte Seattle Seahawks og Tennessee Titans trop, da de to hold mødtes.

Billedet af Villanueva var et af de stærkeste fra en dag, der vil skrive sig ind i historiebøgerne som dagen, da et samlet NFL dannede fælles front imod landets siddende præsident, Donald Trump, der fredag aften opfordrede holdejerne til at fyre spillere, der ikke står op under ‘The Star-Spangled Banner’.

Opfordringen fik den modsatte effekt. Overalt i USA - og i London, hvor Baltimore Ravens og Jacksonville Jaguars spillede en af de årlige kampe i den britiske hovedstad - markerede over 100 spillere deres afstandtagen til Trump ved enten at knæle, blive siddende på bænken under nationalmelodien eller at blive i omklædningsrummet. De, der valgte at stå op, stod arm i arm som symbol på sammenhold. Med hinanden og imod Trump.

Sep 24, 2017; Chicago, IL, USA; Pittsburgh Steelers offensive tackle Chris Hubbard (74) takes a knee before the game against the Chicago Bears at Soldier Field. Mandatory Credit: Mike DiNovo-USA TODAY Sports Vis mere

Ganske usædvanligt deltog flere holdejere også i demonstrationen.

»Det var et privilegium at stå på sidelinjen med Jacksonville Jaguars i dag under afspilningen af den amerikanske nationalmelodi på Wembley. Jeg mødtes med holdkaptajnerne før kampen for at udtrykke min støtte til dem, alle NFL-spillere og ligaen efter præsidentens splittende og omstridte kommentarer, og var beæret over at stå arm i arm med dem, deres holdkammerater og trænere under nationalmelodien,« udtalte Jacksonville Jaguars-ejer Shad Khan, der ellers støttede Trump i valgkampen.

Flere spillere fra Jacksonville Jaguars og Baltimore Ravens valgte også at gå på knæ til kampen på Wembley i London. Vis mere

Også en anden Trump-støtte, Robert Kraft, ejeren af forsvarende Super Bowl-mestre fra New England Patriots, gik - ligesom mange andre holdejere - i rette med præsidenten i sin officielle udtalelse:

»Jeg er dybt skuffet over tonen i de kommentarer, præsidenten kom med fredag.«

Donald Trump, der tidligere har vist sig at have en noget anden virkelighedsopfattelse, tolkede dog ikke de mange spillere, der stod arm i arm, som en protest imod ham, men som en hyldest til nationalmelodien.

Jacksonville Jaguars Vis mere

»Fantastisk udtryk for solidaritet med vores nationalmelodi og vores land. At stå arm i arm er godt. At knæle er uacceptabelt. Dårlige seertal,« skrev han i aftes på Twitter med henvisning til, at NFL har mistet seere - blandt andet som følge af spillernes protestaktioner.

Der var dog også støtte til Trump. Flere steder lød der høje buhråb fra tilskuerpladserne rettet mod de spillere, der ikke stod op. Så helt alene var han ikke, Alejandro Villanueva.

Se også