Danmarks stærkeste svømmere kæmper om medaljer i Rusland, men udenfor bassinet har de seneste år budt på langt sværere og mere dystre kampe.

Internationale svømmere er af en helt særlig støbning. Som oftest lever de en asketisk tilværelse på konstant diæt og med en træningsflid, der kan være svær at forstå omfanget af. Det får svømmerne til at rykke sammen på tværs af nationaliteter. De er del af den lukkede kreds, de selv kalder svømme-familien. En familie, der de seneste år har oplevet tragiske tab.

I denne uge er ’familien’ samlet til VM på langbane i den russiske by Kazan, men der mangler nogle. Siden 2012 har svømmemiljøet på tragisk vis mistet tre ’familiemedlemmer’. Tre personligheder, som alle kom helt ind under huden på Danmarks største svømmenavne og var med til gøre dem til de stjerner, de er i dag.

Her fortæller de danske svømmestjerner om tabet af tre af svømmefamiliens fremtrædende medlemmer.

Et billede af norske Alexander Dale Oen, som i 2011 vandt VM-guld. Året efter døde han på tragisk vis af et hjertestop.
Et billede af norske Alexander Dale Oen, som i 2011 vandt VM-guld. Året efter døde han på tragisk vis af et hjertestop. Foto: PATRICK B. KRAEMER
Vis mere

Alexander Dale Oen

Verdensmester, europamester og OL-sølvvinder i 200 meter fri, døde af hjertestop i 2012, 26 år gammel.

Jeanette Ottesen lærte at kende norske Alexander Dale Oen, da hun var omkring de 14 år. Derfra fulgtes svømmerne ad til de samme stævner, og de udviklede et stærkt venskab. Alexander Dale Oen blev en af dem, Jeanette Ottesen optog i sin egen lille svømmefamilie.

»Det er lidt en lukket kreds. De venner, man har i svømningen, er nærmest også ens familie, fordi man er så meget sammen med dem. Man er jo mere sammen med dem end sin egen familie,« fortæller hun og husker tilbage på den forårsdag, hvor det første af de kommende års tre lyn slog ned. 30. april 2012 blev Alexander Dale Oen fundet livløs på badeværelset på sit hotelværelse. Han var blevet ramt af et hjertestop og vågnede aldrig igen.

Danske Jeanette Ottesen havde et nært forhold til Alexander Dale Oen, og hans dødsfald tog hårdt på den danske svømmer
Danske Jeanette Ottesen havde et nært forhold til Alexander Dale Oen, og hans dødsfald tog hårdt på den danske svømmer Foto: MARK RALSTON
Vis mere

»Specielt det med Alex ramte mig rigtig hårdt. Vi var ret tætte. Vi, der kendte Alex og sås med ham privat, snakkede rigtig meget sammen om det,« fortæller Jeanette Ottesen, der siden kunne se sin tidligere træner Paulus Wildeboer og den franske topsvømmer Camille Muffat gå bort under triste omstændigher.

»Det er et kæmpe tab hver gang, og man kan næsten ikke forstå, at det kan ske for nogle af vores. Det rammer hårdt hver gang,« siger Jeanette Ottesen.

Franske Camille Muffat døde som 25-årig, da hun på ufatteligt tragisk vis styrtede ned med en helikopter i forbindelse med optagelserne til et reality-program
Franske Camille Muffat døde som 25-årig, da hun på ufatteligt tragisk vis styrtede ned med en helikopter i forbindelse med optagelserne til et reality-program Foto: PATRICK B. KRAEMER
Vis mere

Camille Muffat

OL-guldvinder, VM-guldvinder på kortbane og medaljevinder i VM på langbane, omkom i helikopterstyrt i 2015, 25 år gammel.

Franske Camille Muffat erobrede svømmemiljøet med sin charme og søde væsen og et kæmpe talent, der kastede en stribe medaljer af sig. I 2014 trak hun sig dog noget overraskende tilbage med ønsket om at starte et nyt kapitel i sit liv.

Det nåede hun knapt, for 9. marts i år styrtede hun på tragisk vis ned med en helikopter i forbindelse med optagelserne til et fransk reality-program.

Dagen før havde hun skrevet sammen med sin gode veninde og tidligere klubkammerat i Nice, Lotte Friis. Camille Muffat ville besøge Lotte Friis i USA, men endte sit alt for korte liv efter ulykken i Argentina. For Lotte Friis er sorgen enorm, når tragedierne slår ned i svømmefamilien.

Lotte Friis ses her sammen med Camille Muffat (tv.) nogle år før den franske svømmer døde. De to var rigtigt gode veninder.
Lotte Friis ses her sammen med Camille Muffat (tv.) nogle år før den franske svømmer døde. De to var rigtigt gode veninder. Foto: FABRICE COFFRINI
Vis mere

»Vi er jo et lille samfund, så det rammer rigtig hårdt. Specielt Camille var rigtig hård, for hun var en tæt veninde. Men jeg var også tæt på Alex (Dale Oen.red.), så jeg synes, jeg har haft min del af folk i svømmemiljøet, som ikke er her mere,« siger 27-årige Friis, som har brugt tragedierne på at blive bedre til at leve i nuet.

»Alex og Camille var kun i 20’erne. Hver gang der er et ungt menneske, som ikke er her mere, er det en reminder om, at man virkelig ikke ved, hvad der sker i morgen.«

Den nu afdøde danske svømmelandstræner Paulus Wildeboer (tv.), som her - på billedet fra 2010 - får sig en snak med Rikke Møller Pedersen
Den nu afdøde danske svømmelandstræner Paulus Wildeboer (tv.), som her - på billedet fra 2010 - får sig en snak med Rikke Møller Pedersen Foto: Jeppe Bøje Nielsen
Vis mere

Paulus Wildeboer

Dansk landstræner fra 2008 til januar 2013 og manden, der skabte fundamentet til dansk svømnings storhedstid. Døde af kræft 3. maj 2014, 59 år gammel.

Paulus Wildeboers betydning for dansk elitesvømning kan ikke overdrives. Med sin kontante facon og store erfaring fik han skabt en trænings- og vinderkultur blandt de danske svømmepiger, som udviklede et stærkt bånd til den karismatiske hollænder. Han gjorde både Jeanette Ottesen og Lotte ­Friis til verdensmestre og udviklede Rikke Møller Pedersen til en international stjerne. Og så var han i øvrigt i en periode også ’svigerfar’ til netop Rikke Møller Pedersen, der har været kæreste med Wildeboers søn, Olaf Wildeboer.

»Det er en person, som jeg i forhold til min karriere aldrig ville være foruden at møde. Han lærte mig nogle ting, som jeg er rigtig glad for, selvom det ikke altid har været sjovt,« siger Rikke Møller Pedersen, der stadig har det svært med, at den karismatiske hollænder er gået bort.

»Det er det der med at finde ud af, at man ikke bare lige ringer til personen og får et hint til et eller andet. Eller lige at kunne sige, ’kan du huske dengang’, så man ikke står alene med et minde. Jeg tror, det er det, jeg savner mest. Vi havde en fælles jagt på det samme,« siger Rikke Møller Pedersen, som har oplevet dødsfaldene i svømmemiljøet som et emne, der tales om blandt atleterne.

Også Rikke Møller Pedersen har været tæt på de mange dødsfald i svømningens verden.
Også Rikke Møller Pedersen har været tæt på de mange dødsfald i svømningens verden. Foto: Kristoffer Juel Poulsen
Vis mere

I Camille Muffat og Alexander Dale Oens tilfælde begræder hun, at de aldrig fik mulighed for at opleve den anden side af livet.

»Det er unge mennesker, der nærmest kun har levet i den her verden. Det er et specielt liv, vi lever, og de nåede kun at opleve en del af livet. Det synes jeg er en skam.«