Dannelsen af racistiske og sexistiske fordomme kan behandles, mens vi sover, påviser forskere.

Forestil dig, at du kan slette dine inderste, mest skamfulde fordomme ved ganske enkelt at tænde for en maskine, der udsender hvid støj, før du lægger dig til at sove.

Det lyder måske utroligt, men en undersøgelse viser, at vores fordomme faktisk kan modarbejdes, mens vi sover. Det skriver Videnskab.dk.

De fleste af os vil nok hævde, at vi hverken er racistiske eller sexistiske, men adskillige undersøgelser har afsløret, at vores handlinger indikerer noget andet.

Da forskere eksempelvis gennemgik ansøgningerne til en stilling i et forskningslaboratorium, blev de mandlige ansøgere ikke alene vurderet som mere ansættelsesværdige og kompetente; universitetets fakultet vurderede også, at de fortjente en højere løn end de kvindelige ansøgere med de samme kvalifikationer.

Læs mere hos Videnskab.dk: Julemaden ændrer vigtige bakterier i vores tarme

Sådanne fordomme er ikke overraskende. Vi bliver ifølge professor i psykologi, Gareth Gaskell fra University of York ofte overdynget med informationer, der kan forstærke race- og kønsstereotyper.

I en ny undersøgelse har forskere fra University of York taget udgangspunkt i måden, nye erindringer rodfæstes i vores hukommelse, når vi sover.

Denne såkaldte 'konsolideringsproces' gør en ny og stadig ustabil erindring stærkere og sværere at glemme. Det er også muligt, at den samtidig ændrer erindringens karakter.

Forskerne ville gerne undersøge, om holdninger, som vi ikke nødvendigvis er bevidste om, f.eks. køns- og race fordomme, kunne manipuleres.

Læs mere hos Videnskab.dk: Myte-drab: Protein efter træning får ikke muskler til at vokse ekstra

Forsøgspersonerne blev til eksperimentet bedt om at kæde ord og ansigter af henholdsvis kvinder og mænd sammen. Det kunne eksempelvis være ord som kunst og videnskab.

Nogle af forsøgspersonerne forbandt ubevidst kvinder med kunst og mænd med videnskab, og denne forudindtagethed ville forskerne gerne vende. I stedet skulle forsøgspersonerne eksempelvis associere videnskab med kvinder og kunst med mænd.

De nye associationer blev 'afmærket' i hukommelsen ved hjælp af en særlig lyd, når forsøgspersonerne identificerede de nye, modsatte eksempler. En ny test påviste så, at de ubevidste fordomme var blevet svagere.

Læs mere hos Videnskab.dk: Hvad sker der med vores tanker, hvis vi mister sanserne?

Forsøgspersonerne blev derefter bedt om at tage en lur i laboratoriet, mens deres hjerneaktivitet blev målt af elektroder. Når dyb søvn indtraf, blev ‘afmærkningslyden’ fra associationstesten afspillet gentagne gange og efterfølgende kunne forskerne ifølge Videnskab.dk se, at der var en ændring i forsøgspersonernes fordomme.

»Man kan håbe på, at vores forståelse af fordomme og forudindtagethed kan drage nytte af en mere samlet forståelse af de to begreber. Men vi skal vide mere om de ubevidste holdningers udbredelse og udholdenhed, før det kan bruges som en pålidelig behandling af racisme, sexisme og andre dårlige vaner,« skriver Gareth Gaskell, der er professor i psykologi ved University of York i en artikel hos The Conversation ifølge Videnskab.dk.

Andre historier på Videnskab.dk

Gen-cocktail forlænger livet med 30 procent i mus

Bliv en bedre gamer - videnskaben kan hjælpe dig!