Danske forskere har fundet en markant overdødelighed hos folk, der tager en bestemt type sovemedicin.

Et kronisk forbrug af sovemedicin har længe været skældt ud for at have en begrænset effekt samt medføre en række bivirkninger.

Men nu understreger et nyt dansk studie, at hvis man tager sovemedicin af en helt bestemt type lægemidler over en længere periode, er det forbundet med en øget risiko for at dø.

Antallet af personer, der købte den pågældende type sovemedicin på apoteket, var i 2014 336.514 danskere.

LOG IND PÅ BT PLUS og læs meget mere om studiet af sovemedicin, samt den specifikke dødelige type af sovepiller. Herudover får du en guide til, hvordan du kan undgå sovemedicin og samtidig falde i søvn helt naturligt på en sund måde.

Det får du:

  • Artikel: Sovemedicin kan være dødeligt
  • Grafisk oversigt: Færre tager sovepiller
  • Fakta om det farlige stof i sovepiller
  • GUIDE: Fald i søvn - helt naturligt

Modtag det ugentlige nyhedsbrev fra BT PLUS her.


Danske forskere har fundet en markant overdødelighed hos folk, der tager en bestemt type sovemedicin.

Et kronisk forbrug af sovemedicin har længe været skældt ud for at have en begrænset effekt samt medføre en række bivirkninger.

Men nu understreger et nyt dansk studie, at hvis man tager sovemedicin af typen benzodiazepiner og benzadiazepinlignende lægemidler over en længere periode, er det forbundet med en øget risiko for at dø.

Selvom antallet af personer, der tager den pågældende type sovemedicin, er faldende, var der i 2014 336.514 danskere, der købte medicinen på apoteket.

Foto: Scanpix/Iris
Vis mere

»Vi finder en overdødelighed hos dem, der tager benzodiazepiner og benzadiazepinlignende lægemidler, og det underbygger vores mistanke om, at sovemedicin ikke har nogen gunstig helbredsmæssig effekt,« siger klinisk professor og overlæge Poul Jennum, der er hovedforfatter på studiet, som netop er udgivet i det anerkendte tidsskrift British Medical Journal.

Kronisk forbrug

I studiet har man kun set på personer, der har et kronisk forbrug af medicinen, hvilket betyder, at de har modtaget mere end tre recepter. Poul Jennum anerkender, at de personer, der tager sovemedicinen i forvejen er mere udsatte i forhold til sygdom, hvilket kan være årsag til en øget dødelighed. Men det er der korrigeret for i studiet.

Sammenhængen mellem forbrug af sovemedicin og dødelighed blev undersøgt på 49.968 danske patienter med slagtilfælde samt en kontrolgruppe på 86.100 personer, hvilket gør studiet til det hidtil største af sin art.

Samlet set i begge grupper - når der er korrigeret for sygdom - er dødeligheden 1,5 gange større for personer, der tager benzodiazepines og 1,3 gange større for benzodiazepinlignende lægemidler.

Påvirker hjernen

Hvad folk præcis dør af, kan Poul Jennum ikke sige ud fra studiet. Men han mener, at resultaterne netop kunne være anledning til at se nærmere på, hvordan stofferne påvirker hjernen.

Og så underbygger studiet den holdning, der de seneste ti år har hersket i Danmark: nemlig at sovemedicin kun bør anvendes kortvarigt, medmindre man har et helt særligt sygdomsforløb.

Samme melding lyder fra Sundhedsstyrelsen.

»Det er lægemidler, der kun anvendes, hvis der ikke er andre muligheder,« siger afdelingslæge i Sundhedsstyrelsen Marlene Øhrberg Krag.

Hun uddyber, at Sundhedsstyrelsen i 2013 udgav en vejledning med klare retningslinjer om brugen af lægemidlerne blandt andet, at det er lægemidler, der skal udskrives med særlig omhu, lægen skal have taget stilling til, om der er andre muligheder for behandling af søvnløsheden, og patienten skal informeres om virkninger og bivirkninger, inden recepten udskrives.

»Og så, er det en slags lægemidler, der skal anvendes i mindst mulig dosis i kortest mulig tid,« siger Marlene Øhrberg Krag.

I forhold til søvnløshed er det under to uger.

Marlene Øhrberg Krag glæder sig over, at man efter en øget opmærksomhed både fra myndigheder og lægers side har set et fald i antallet af personer, der tager sovemedicinen.

Poul Jennum er også godt tilfreds med de danske læger.

»Når man sammenligner med andre lande, har vi i Danmark et mindre forbrug,« siger han.

GUIDE: Fald i søvn - helt naturligt

Livsstil

  • Drop aftenskaffe og the med koffein
  • Ingen godnatbajer eller andet alkohol før sengetid
  • Spis ikke store mængder mad med fedt sent om aftenen
  • Snør løbeskoene i løbet af dagen, så du er fysisk træt
  • Skru ned for varmen i soveværelset (18-21 grader)
  • Brug ørepropper og undgå dermed støj over 30 decibel i soveværelset
  • Sluk for computer og tv-skærme før sengetid eller dæmp lysintensiteten.
  • Rul gardinet for, sluk lyset eller brug sovemaske

Adfærd

  • i seng og stå op på samme tid hver dag
  • Drop middagsluren
  • Forlad soveværelset, hvis du ikke kan sove
  • Arbejde og e-mails skal ud af sengen. Undgå ikkesøvnrelaterede aktiviteter (med undtagelse af sex) i soveværelset
  • Lær en afspændingsteknik og brug den ved søvnbesvær
  • Undgå at gruble og skriv i stedet problemer og løsninger ned
  • Ingen katastrofe-tanker. Hvis du tænker, at du er bange for ikke at falde i søvn, kan tanken alene holde dig vågen
  • Før dagbog. Mennesker med søvnproblemer undervurderer ofte det antal timer, som de sover

Kilde: Rapporten: ’Søvn og Sundhed’ udgivet i 2015 af Vidensråd for forebyggelse