Lovbestemt mindsteløn vil betyde ringere forhold for danske lønmodtagere, mener Venstres Hans Andersen, der vil vide, om beskæftigelsesministeren er enig med FTF.

Hovedorganisationen FTF har ændret holdning og erklærer sig nu som tilhænger af en mindsteløn fastlagt ved lov.

Det er en kovending, der undrer Venstres beskæftigelsesordfører, Hans Andersen (V). Han mener, at en fast mindsteløn vil udhule den danske model og potentielt skabe ringere løn- og ansættelsesvilkår for tusindvis af danske lønmodtagere.

»Erfaringerne fra andre lande viser jo, at det kan være vanskeligt for lønmodtagere at få aftalt bedre forhold, når der findes en lovbestemt minimumsløn,« siger Hans Andersen.

»Jeg er overrasket over, at FTF stiller spørgsmålstegn ved den danske model, som de jo i den grad er en del af,« tilføjer han.

Venstre-ordføren vil nu gå til beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) for at få hende til at kommentere FTFs forslag.

»Det er jo ikke et tilfældigt fagforbund, der foreslår det her. Det er en af arbejdsmarkedets hovedorganisationer, og derfor bliver vi nødt til at få et klart svar fra beskæftigelsesministeren på, om hun går ind for lovbestemt løn eller om hun støtter den danske model,« siger Hans Andersen.

»Jeg synes ikke, at hverken lønmodtagere eller arbejdsgivere skal være afhængige af Folketinget, når der tales om løn og ansættelsesvilkår,« fastslår han.

Til Berlingske siger FTF-formand Bente Sorgenfrey, at det især er indvandringen af udenlandsk arbejdskraft fra især østeuropæiske lande, der skaber et behov for en dansk lov om mindsteløn.

»Flere europæiske lande indfører mindsteløn i takt med, at bevægeligheden over grænserne stiger, og vi bliver nødt til at forholde os til, at der er stadig flere lønmodtagere i Danmark, som ikke er omfattet af overenskomst. Derfor må vi tage hul på diskussionen,« siger hun.