Astrid Krag og Annette Vilhelmsen kæmper ikke kun mod hinanden om SF-formandsposten, men også sammen om vælgerne, der er ved at forsvinde fra det kriseramte parti.

Begge formandskandidater er parate til at kappe de tætte bånd til Socialdemokraterne og gå solo ved næste valg, proklamerer de i Jyllands-Posten onsdag. Det er en stor nødvendighed og en helt logisk udmelding, vurderer Berlingskes politiske kommentator, Thomas Larsen.

- Det er helt åbenbart, at SF befinder sig i en massiv krise - både i forhold til vælgerne, men i høj grad også i forhold til partiets identitet. Det står krystalklart for begge kandidater, at hvis de skal undgå en kæmpe vælgerlussing ved næste valg, så er det en hasteopgave at skabe et iøjnefaldende og mere selvstændigt SF, som ikke bare er et lille, ubetydeligt appendix til Socialdemokraterne, siger han.

Thomas Larsen peger på, at det første møde med vælgerne er allerede om et år ved kommunalvalget, og SF har kurs mod nogle store afklapsninger, hvis der ikke bliver rettet op. Det er derfor en simpel nødvendighed, at både Astrid Krag og Annette Vilhelmsen bryder med den S-SF-alliance, som den afgående formand, Villy Søvndal, brugte knap fire år på at opbygge.

- Det er meget overraskende, at Krag lægger afstand til Socialdemokraterne, for det er hende, der sammen med den øvrige partiledelse har været med til at køre parløb med dem, så de nærmest var under ét. Men hvis hun overhovedet skal gøre sig nogle forhåbninger om at vinde formandsvalget, så skal hun vise, at hun er i stand til at markere SF som et selvstændigt parti, siger han.

Det er derimod ikke overraskende, at Annette Vilhelmsen vil køre soloridt, for det har ligget i hendes formandskandidatur helt fra starten af, vurderer Thomas Larsen. Han understreger samtidig, at hvis Villy Søvndal ikke var smuttet som partiformand, ville han have været nødsaget til at lave samme manøvre.


BTs kommentator mener, at det er en symbolsk handling for partiet, som skal til for at tilfredsstille baglandet, så de igen kan have deres egen profil.

- Det er en god måde at sige, at de stadig står bag den politik, der føres, men at de ikke gør sådan næste gang, siger Lotte Hansen.

Samtidig er det en erkendelse overfor baglandet og kritikerne om, at de har ret.

- Man giver dem ret i, at de er blevet klemt og glemt, men på samme tid lader man være med at kritisere Socialdemokraterne ved at sige, at det handler om synlighed, siger Lotte Hansen.   

Så nu skal SF frem til kommunalvalget og det næste folketingsvalg balancere på en tynd line, hvis partiet skal blive i regeringen.

- Det bliver en balanceakt af dimensioner for den nye SF-formand, for der skal så lidt til at falde ned. Enten bliver markeringen af partiet for svag, og så er den fuldstændig ligegyldig, og vælgerne bliver ved med at smutte, eller også bliver den for stærk, og så vil der komme konstante slagsmål internt i regeringen, der i yderste konsekvens kan betyde, at SF ryger ud af regeringen, siger Thomas Larsen.