For Mette Frederiksen (S) er det afgørende, at dansk politi får bedre redskaber i kampen mod kriminalitet.

København. Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) bruger torsdag middag på at overbevise Folketingets partier om, at den Europol-aftale, som regeringen har forhandlet med EU-Kommissionen om, er tilfredsstillende.

Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, forventer, at dansk politi ikke svækkes i fremtiden.

- Meget tyder på, at vi ikke får en parallelaftale, som Anders Samuelsen (LA) og Kristian Thulesen Dahl (DF) ellers lovede danskerne, at vi ville få.

- Det, vi er optaget af, er, at dansk politi i fremtiden skal have bedre redskaber til at bekæmpe og efterforske kriminalitet. Ikke dårligere muligheder, siger hun.

Det er et år siden, at de danske vælgere stemte om at afskaffe det danske retsforbehold og erstatte det med en såkaldt tilvalgsordning.

Dansk Folkeparti og Liberal Alliance var blandt de partier, der anbefalede et nej, mens Socialdemokratiet var et af ja-partierne.

Det var De Radikale også.

- Løftet fra DF var blandt andet, at vi kunne fortsætte i Europol på samme måde ved et nej til afstemningen. Det skal nu stå sin prøve, siger politisk leder Morten Østergaard (R).

Enhedslisten var ligeledes et nej-parti. For partiets EU-ordfører, Søren Søndergaard, er det afgørende med fuld adgang til Europol.

- Alle lande, ikke mindst Sverige og Tyskland, har interesse i, at Danmark er med i Europol.

- Det afgørende for os, er at man får fuld adgang. Så må vi se på, hvordan det teknisk er indrettet, siger han.

Ifølge flere medier er Danmark blevet tilbudt en Europol-aftale fra EU-Kommissionen, der betyder, at Danmark får søgeadgang i Europol via en forbindelsesofficer.

Ikke godt nok, mener SF-formand Pia Olsen Dyhr. SF anbefalede ja ved sidste års folkeafstemning.

- Det afgørende er, at danskerne skal føle sig trygge over for bandekriminalitet og terrorister.

- Jeg er i tvivl om, hvorvidt en forbindelsesofficer vil betyde, at der sker en forsinkelse. Det er ikke en parallelaftale, det her. Det er en aftale, som 19 andre lande, fra Canada og USA til Kina, har med Europol, siger hun.

/ritzau/