Statsministerens nytårstale var skarp og klassisk socialdemokratisk, lyder det fra politisk kommentator Hans Engell, som peger på, at Thorning nu har taget hul på valgkampen.

Helle Thorning-Schmidt (S) tager med sin nytårstale hul på en lang valgkamp, hvor hun især langer ud efter Venstre og forsøger at lægge afstand til Dansk Folkeparti.

Sådan lyder vurderingen fra politisk kommentator Hans Engell, efter at Thorning har leveret sin tredje tale som statsminister.

»Det er en meget politisk nytårstale, hvor hun lægger kant til Venstre og deres nulvækst. Hun siger meget direkte, at det vil ødelægge velfærdssamfundet. Samtidig taler hun direkte til de socialdemokratiske kernevælgere, de blå Bjarner, som regeringen har store problemer med. Regeringen er blevet skældt ud for at fokusere meget på de unge og deres uddannelse, boligvalg og deres situation. Det har Dansk Folkeparti høstet på. Så der er ingen tvivl om, at det meget store afsnit om de ældre er udtryk for, at Thorning ved, at hun har problemer med de ældre vælgere,« siger han.

De ældres situation bliver - sammen med en diskussion om tryghed - de emner, regeringen vil fokusere på, næste gang danskerne skal til valg, vurderer Hans Engell på baggrund af talen.

»En ny undersøgelse har vist, at danskerne føler sig mindre trygge end tidligere. Det er virkelig Helles tryghedstale det her, og hun slår blandt andet fast, at vi nu er på vej ud af krisetunnellen takket være regeringens politik. Det er tydeligt, at hun nu har valgt de emner, valgkampen skal handle om og den henvender sig i høj grad til dem, der er på arbejdsmarkedet og ikke eksempelvis kontanthjælpsmodtagerne,« forklarer han.

Hans Engell undrer sig dog samtidig over, at EU ikke fylder noget i talen, for det kommer unionen i høj til at gøre i de næste 12 måneder, hvor der er valg til Europa-Parlamentet, afstemning om patentdomstolen og ballade om velfærdsturisme. Men det må være udtryk for et bevidst valg, påpeger han.

»Det styrker talen, at den fokuserer på få emner, selvom det altså er underligt, at hun ikke foluserer mere på EU. Det er en skarp og god tale, men den går ikke over i den politiske historie. Men den er god i situationen, for den viser, hvad statsministeren går efter,« siger Hans Engell.